Brussel en A+ lanceren eigen architectuurprijs

Vandaag is Brussel een voorbeeld voor Europa op gebied van architecturale kwaliteit, stedenbouwkundige innovatie, renovatie en reconversie, hergebruik en circulair bouwen. Verspreid over de hele stad worden talloze ambitieuze projecten gerealiseerd en architectuurtalent van over de hele wereld spoelt steeds vaker in de Belgische hoofdstad aan. Tijd om deze bloeiende Brusselse architectuurscene in de schijnwerper te plaatsen en een eigen Brusselse architectuurprijs te lanceren om die werken en hun makers te honoreren. Bureaus kunnen projecten indienden t.e.m. 31 mei 2021

De Brussels Architecture Prize is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat wordt uitgevoerd door Urban in samenwerking met A+ Architecture in Belgium. Deze prijs wordt voor het eerst uitgereikt in 2021, in partnership met het CIVA en BOZAR.

De prijs bekroont recente realisaties van Belgische of buitenlandse architecten in Brussel en van Brusselse bureaus in Vlaanderen, Wallonië of het buitenland. Elke architect met een architectenbureau in Brussel of auteur van een bouwwerk dat bijdraagt aan de kwaliteit van de hoofdstad, opgeleverd tussen 2018 en juni 2021, kan een kandidatuur indienen. Zowel jonge als gevestigde architecten kunnen kandideren met kleine, innovatieve interventies en grote, publieke ingrepen.

De 4 verschillende categorieen zijn:

  • Kleine interventie: architectuurprojecten < 1.000 m²: gebouwen of verbouwingen, gelegen in hetBrussels Hoofdstedelijk Gewest, die dankzij een intelligent plan, een uitgekiende detaillering, een verantwoord materiaalgebruik of een slimme organisatie het juiste antwoord bieden op de uitdagingen van de hedendaagse grootstad.
  • Grote ingreep: gebouwen gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die door hun volume, hun programma of hun ambitie de stad hertekenen, er een nieuw gezicht aan geven of een blijvende impact hebben op de kwaliteit en de beleving van de onmiddellijke omgeving.
  • Publieke ruimte: projecten in de openbare ruimte, gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die een meerwaarde vormen voor de bewoners en gebruikers, die inzetten op groene mobiliteit, en zo een plek maken voor iedereen. Het gaat hier niet enkel om straten, pleinen en parken, maar ook om semi-publieke ruimtes die zich openstellen voor de buurt en de voorbijganger, en zo op een genereuze manier iets teruggeven aan de wijk en de stad.
  • Extra Muros: kwalitatieve projecten gebouwd buiten het Brusselse grondgebied (nationaal of internationaal), maar ontworpen door een bureau gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Een internationaal samengestelde professionele jury kiest in elke categorie maximum acht genomineerden waarvan één laureaat. Naast deze 4 prijscategorieën worden nog twee eervolle vermeldingen uitgereikt:

  • De Lifetime Achievement: vermelding voor een Brussels bureau of architect die dankzij jarenlange inzet positieve veranderingen heeft kunnen teweegbrengen voor Brussel. Deze persoon wordt voorgedragen door het wetenschappelijk comité. Hiervoor kan je dus geen kandidatuur indienen.
  • De Promising Architect: vermelding voor een jong opkomen bureau gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarvan de vennoten niet ouder zijn dan 40 jaar in 2021.

Bureaus kunnen projecten indienden t.e.m. 31 mei 2021 via de website www.brusselsarchitectureprize.be

In oktober worden de genomineerden bekendgemaakt via een tentoonstelling, lezingen, debatten en rondleidingen in de stad in het kader van de Archiweek georganiseerd door Urban. Een feestelijk prijsuitreiking vindt plaats in december 2021.

Bron: urban.brussels

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage