Brussels Architecture Prize voor projecten van URA, Bureau Bas Smets, Générale en V+

De winnaars van de tweede editie van de Brussels Architecture Prize zijn bekend. Uit 24 genomineerde projecten koos de internationale jury met voorzitter Dorte Mandrup (Dorte Mandrup Arkitekter), vicevoorzitter Job Floris (Monadnock), Markus Bader (raumlabor), Meriem Chabani (New South), Kaye Geipel (bauwelt) en Eva Prats (Flores y Prats Arquitectos) vier laureaten: URA Yves Malysse Kiki Verbeeck, Bureau Bas Smets, V+ en Générale. Daarnaast reikte ze ook de Young Promising Architect Award uit aan architect Laura Muyldermans en een Lifetime Achievement Award aan drie ‘bouwmeesters’.

In de categorie ‘Major Intervention’ won architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck de hoofdprijs met hun project BTL Kindergarten & Primary School. Maison Jupiter van V+ was dan weer de ‘Small Intervention’ die de jury het meest kon bekoren. Ontwerpbureau Générale viel in de prijzen met hun transformatie van het Parc des Brigittines. En Luma parc des Ateliers in Arles (F) van Bureau Bas Smets werd bekroond als meest kwalitatieve project buiten het Brusselse grondgebied in de categorie ‘Extra Muros’.

De Lifetime Achievement Award werd deze keer gelijktijdig uitgereikt aan Bob Van Reeth, Chantal Dassonville en Olivier Bastin: drie ‘persoonlijkheden’ die als 'Bouwmeester' elk op hun manier een nieuwe architecturale cultuur helpen doen ontstaan. De prijs voor meest beloftevolle jonge architect uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ging naar Laura Muyldermans. En Filter Café Filtré Atelier tot slot mocht voor hun project Openstreets 2020-2022 de People's Choice Award in ontvangst nemen.

De architectuurprijs Brussel is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, ondersteund door Urban.brussels en in coproductie met A+ Architecture in Belgium. De volgende editie van de Brussels Architecture Prize vindt plaats in 2025.

Bron: A+ Architecture in Belgium
Deel dit artikel:
Onze partners