Brusselse fontein in al z'n glorie hersteld

Te midden van de Squarewijk in het noordoosten van Brussel, vind je de Ambiorixsquare. Een op Franse tuinen geïnspireerd park waarin rechte paden en strakke bogen de geometrische vakken aflijnen. Het park wordt omringd door prachtige gebouwen die stuk voor stuk het product zijn van twee van de boeiendste architecturale stromingen uit de geschiedenis: het Neoclassicisme en de Art Nouveau. In deze mooie setting waagde Triflex zich aan de restauratie van een vijver. 

Verouderde afdichting

In Ambiorixsquare liggen een aantal waterpartijen. Stad Brussel opperde enige tijd geleden  voor een restauratie van de meest oostelijk gelegen vijver. De oude afdichting hechtte niet langer op de ondergrond, waardoor er waterverlies geleden werd. Een grondige renovatie was dus niet te vermijden. Onze hoofdstad nam erkend Triflex applicateur Monument Renovation Technics nv (MRT) onder de arm voor het project en samen met Business Development Manager Philippe Valdivieso (Triflex) werd de meest geschikte oplossing uitgezocht.

Om tot die oplossing te komen, werden er eerst hechttesten uitgevoerd op de bestaande afdichting. Toen daaruit bleek dat deze niet langer voldeed, werd het oude afdichtingsmateriaal zowel van het vloerveld als de opstanden verwijderd. Op de blootgelegde ondergrond bleek een sterke scheurontwikkeling plaatsgevonden te hebben. Dit probleem werd aangepakt door het opschuren van het beton en het herstellen van de scheuren. Bij zulke herstelling wordt een extra membraan geplaatst over elke scheur, wat inhoudt dat en bovenop een laag Triflex, een laag vlies wordt aangebracht die op zijn beurt nog een extra laag Triflex over zich heen krijgt. Op die manier komt er een extra scheuroverbruggende strook over elke oude beschadiging.

 

Afwerking 

Na het voorbereidende werk, kon de uiteindelijke afdichting aangebracht worden. Voor het afdichten van de opstanden werd gekozen voor Triflex ProDetail, specifiek ontwikkeld voor gebruik op bouwkundige details. Op de vloerplaat bracht MRT Triflex ProTect Waterpartijen aan. Deze variant op de standaard ProTect is ietwat dikker en biedt op deze manier nog meer bescherming. Geen overbodige luxe voor een element dat dag in, dag uit lijdt onder de invloed van water.

In het midden van de waterpartij bevindt zich een berg kleine rotsblokken, die de basis vormt voor de eigenlijke fontein. Door de grilligheid van deze vorm, zou het aanbrengen van een vlies onmogelijk geweest zijn. Dat hoefde echter geen probleem te zijn. Triflex ProFibre is namelijk voorzien van vezels in de coating zelf. Dit tweelaags systeem is daarom uiterst geschikt voor dit soort toepassingen.

Tot slot werd er een afwerkingslaag aangebracht in een kleur die aansloot bij de wensen van de opdrachtgever. Binnenkort zal er, bij wijze van bijkomende mechanische bescherming, nog een laagje beton toegevoegd worden aan het vloerveld en dan zal de fontein weer in al z’n glorie kunnen schitteren in Ambiorixsquare.

Bron: Triflex

Deel dit artikel:

Onze partners