Conferentie ‘'Reconstruction of Religious Buildings in 20th and 21st century Europe’ (Aken, 25-26/9)

Schilderij van de Garnisonkirche in Potsdam rond 1827

Op 25 en 26 september stelt de RWTH Universiteit in Aken haar deuren open voor de internationale conferentie 'Reconstruction of Religious Buildings in 20th and 21st century Europe. Monuments, Heritage, and Identity'. De conferentie richt zich zowel op (erfgoed)architecten als iedereen die bezig is met de restauratie van religieus erfgoed en historische gebouwen. Deelname is gratis en kan ook online dankzij Future for Religious Heritage (FRH Masterclass). Thema van de keynote op de openingsdag is "Why Ukraine's Medieval Churches are under Thread of Reconstruction”. Voor architecten is zeker ook de laatste sessie op 26 september interessant. Daarin worden drie lopende en baanbrekende erfgoedreconstructies besproken: de Garnisonkirche in Potsdam, een houten middeleeuwse kerk in Zweden, en de toren van de St Denis Basiliek in Parijs.

Het debat over de wederopbouw van historische kathedralen, kerken, synagogen, moskeeën en andere religieuze gebouwen is weer actueel geworden na de brand die de Notre Dame in Parijs heeft getroffen en de voortdurende oorlog in Oekraïne. Tegelijkertijd groeit het debat over hoe deze wederopbouw zou moeten plaatsvinden, met de Notre Dame in Parijs als het meest opvallende voorbeeld. De huidige discussies over wederopbouw, die zich in verschillende steden, waaronder Parijs en Potsdam, afspelen, kunnen worden samengevat als een conflict tussen functionaliteit en de symbolische waarde als gebedsplaats. Het gaat om de verandering van de bestaande situatie door de beoogde reconstructie van een historische staat en de wijze waarop deze reconstructie wordt uitgevoerd.

De benadering van de vraag waarom en hoe verwoeste religieuze gebouwen moeten worden herbouwd, is in het hedendaagse Europa verschoven. Dit komt door politieke en religieuze veranderingen en veranderende opvattingen over restauratiemethodologie. Deze hybride conferentie brengt deskundigen op het gebied van architectuur- en kunstgeschiedenis, architectuur en monumentenzorg uit verschillende Europese landen samen, waaronder Duitsland, België, Frankrijk, Estland, Litouwen, Zweden, Tsjechië, Hongarije, Bosnië-Herzegovina en Oekraïne. Door sprekers uit diverse landen samen te brengen in een academische setting, beoogt de conferentie de overeenkomsten en verschillen in de benadering van de wederopbouw van historische religieuze gebouwen in Europa te bespreken, met een focus op de ontwikkelingen tussen 1918 en het heden.

Het evenement zal plaatsvinden aan de RWTH Universiteit Aken, maar er is ook de mogelijkheid tot online deelname. Voor registratie kun je contact opnemen met Marcus.van.der.meulen@rwth-aachen.de. Meer info over de conferentie vind je hier.

Deel dit artikel:
Onze partners