CONIX RDBM Architects wint selectie woontoren Müllerpier te Rotterdam

CONIX RDBM Architects heeft de selectie gewonnen voor het ontwerpen van een woontoren met 85 appartementen op de Müllerpier in Rotterdam. Het 70 meter hoge gebouw zal het markante slotakkoord vormen van de ontwikkeling van de pier.

De door Blauwhoed en AM uitgeschreven architectenselectie vroeg om een visie op een bijzondere invulling van een unieke plek, passend bij de huidige wensen van de consument en de beoogde doelgroep.

Bovendien moest er invulling worden gegeven aan de ambities van de gemeente Rotterdam voor wat betreft massaopbouw, verschijningsvorm, woonprogramma en duurzaamheid. Bij de beoordeling van de gepresenteerde plannen had, naast opdrachtgevers Blauwhoed en AM, de gemeente een belangrijke stem.

De vertaling van de uitgangspunten door CONIX RDBM Architects resulteerde in een visie en een massastudie, waarin onder andere aan de orde kwamen:

  • onderscheidende architectuur met een aantrekkelijke plint
  • toekomstgerichte plattegronden, generiek in het gebruik
  • co-creatie met de toekomstige bewoner
  • duurzaamheid en toekomstgerichtheid van het ontwerp

 

Het project krijgt een markante positie in de skyline van de stad en presenteert zich voornamelijk vanaf de Maas. De stedenbouwkundige opzet van het gebied kenmerkt zich door de compositie van bouwblokken die samen een stedelijk ensemble vormen. De bebouwing vormt langs de kades een stevige wand die past bij het havenkarakter. Het binnen-gebied is afwisselend intiem en informeel met stegen, pleintjes en speelplekken.

 

Silhouet in beweging

In de visie van CONIX RDBM Architects is de woontoren een sterke sculptuur die onderscheidend en eigenzinnig is, maar tegelijkertijd als één harmonieus geheel binnen de reeds aanwezige bebouwing past. Het is een silhouet ‘in beweging’, zowel sculpturaal als rationeel.

Uit de aanwezige vormen op de pier is een ‘doos’ als basis gekozen om daarmee de massa opbouw en de mix van klein- en grootschaligheid te kunnen weerspiegelen. De gestapelde dozen leggen een relatie met de wisselende hoogteniveaus en tegelijkertijd maken ze ruimte voor de collectieve daktuinen met moestuinen, serres en ruimte voor ‘urban farming’. De blokken richten zich langs belangrijke zichtlijnen in de directe of verre omgeving op Rotterdamse ‘landmarks’ en houden tevens rekening met zon en schaduw in en om het gebouw.

Het programma bestaat uit circa 85 woningen voor verschillende typen huishoudens waaronder woningen met een aan huis gebonden bedrijf in de plint. Met die plint zal een intensivering van het gebruik van gehele openbare domein rondom de toren ontstaan en daardoor een verlevendiging van het maaiveld.

 

Prachtige kans

“Dit project is voor ons bureau een prachtige kans ons verder te presenteren aan de Nederlandse markt,” zegt Ron de Goeij, verantwoordelijk voor het kantoor van CONIX RDBM Architects in Rotterdam. CEO Frederik Jacobs sluit daarbij aan: “Wij hebben al verschillende keren aan projecten mogen werken die maar af en toe op je pad komen. Ik denk daarbij aan de woontoren aan de Baelskaai in Oostende en het kantoor voor Umicore in Hoboken. Deze woontoren op de Müllerpier past in die rij. We zijn daarom erg blij deze selectie te hebben gewonnen.”

Nog dit jaar zal worden gestart met de verkoop van de appartementen. De start bouw is gepland in 2019.

Deel dit artikel:
Onze partners