Corda Campus gaat Silicon Valley achterna (deel 2)

Redactiebureau Palindroom leende zijn pen aan Epicorda, het boek dat de expo vergezelt op Corda Campus in Hasselt over de link tussen Philips en Apple. Palindroom schreef het hoofdstuk over architectuur. In dit tweede deel gaan we dieper in op het Philips-verleden van Corda Campus.

Van fabriek tot fabuleuze architectuur

Het architecturale verhaal begint zoals alles op Corda Campus met Philips. Op 2 maart 1954 sloten de stad Hasselt en Philips een overeenkomst. Vlakbij de Kempische Steenweg en de spoortweg in de Banneuxwijk onteigende het gemeentebestuur 17 hectare grond. Philips Hasselt werd de tweede fabriek van Philips in België, na de fabriek in Leuven die al voor de Tweede Wereldoorlog was opgericht. Philips bouwt in Hasselt nieuwe kantoorgebouwen en productiehallen in een typische industriële, functionele stijl: twee bouwlagen, baksteen, grote raampartijen…

Eind jaren tachtig wordt het architectenbureau ELD Partnership de huisarchitect van Philips. Zij bouwen en verbouwen voor Philips onder andere de research facilities in Haasrode en het Belux hoofdkwartier in Anderlecht. In 2004 keert het tij voor Philips en sluit het bedrijf zijn fabriek in Hasselt. Het bedrijf en het stadsbestuur van Hasselt schrijven samen een ontwerpwedstrijd uit om de hele campus te herzien.  ELD Partnership komt als winnaar uit de bus. “Wij hadden van bij het begin de opvatting om deze campus van gesloten fabrieksgebouwen open te breken naar een doorwaadbare site”, verwoordt Filip Declercq van ELD Partnership de visie op een aangename werkplek.
 

“Vijftien jaar geleden waren wij al bezig met wat Apple en Google vandaag doen”, meent Filip Declercq van ELD Partnership, het architectenbureau achter het masterplan van Corda Campus.


Philips maakte de doorstart van de huidige Corda Campus mogelijk door er na de sluiting van de fabriek nog twee nieuwe gebouwen op te trekken voor de R&D-afdeling. Het was wachten tot in 2011 tot de ontwerpplannen voor de hele site werden herbekeken en de huidige Corda Campus het levenslicht zag. Het idee van een open, groene campus bleef de pijler van de nieuwe plannen van ELD Partnership. “We wilden een park aanleggen waar naast de medewerkers ook fietsers, voetgangers en buurtbewoners mee van kunnen genieten”, zegt Declercq. “Om dat parkgevoel te versterken, moesten ook de nieuwe gebouwen  er onderdeel van uitmaken.”

Om de andere delen van het hoofdstuk te lezen, klik hier.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage