Cosentino's designcollectie: klassieke verwachtingen van plaatmateriaal slopen

“Breaking Boundaries” onder deze naam brengt Cosentino een capsulecollectie uit die de veelzijdigheid van Dekton® Slim viert. Een kunstige ode aan dit ultracompacte plaatmateriaal. Slechts 4 luttele millimeters dik, maar ruim voldoende voor eindeloos veel inspiratie. Het resultaat van deze verbeelding is terug te vinden in de 5 ontwerpen – meubelstukken en accessoires – van evenveel bekende designers uit de Verenigde Arabische Emiraten. Op vraag van Cosentino gingen zij met Dekton® Slim aan de slag en gaven zo elk op hun manier een nieuwe vorm & identiteit aan deze kwartscomposiet-samenstelling. Met “Breaking Boundaries” sloopt Cosentino de klassieke verwachtingen en mogelijkheden van plaatmateriaal.

DEKTON® “NO LIMIT” SLIM

In maart 2021 werd in Dubai de eerste stap gezet richting “Breaking Boundaries”. Tom Brooks, CEO van de in de V.A.E. gelegen partner Cherwell, licht toe: ‘plaatmateriaal van 4 mm heeft veel voordelen maar moet op een aparte manier verwerkt worden. Dankzij onze vooruitstrevende 3D-software en de waterjet met 5 assen konden we de soms ingewikkelde elementen van de designers vormgeven. Die elementen varieerden van zeer klein tot complex en in verschillende richtingen te snijden. Met deze uitdaging bewijzen we dat mits gezamenlijke inspanning niets onmogelijk is met dit materiaal’.

Niet enkel de productie werd uitgevoerd door een partner uit Dubai, ook de ontwerpen zijn van de hand van bekende designers uit de V.A.E.: Nada Debs, Mustafa Khamash, Fadi Sarieddine, Aljoud Lootah en het duo Dana Al Matrook en Newscha Dastaviz van The Line Concept. Op 4 maanden tijd gaven zij vorm aan een collectie die bestaat uit een schommelstoel, een console, een salontafel, een reeks bijzettafels en vazen. Marketing manager Miriam Llano vult aan: ‘de unieke creaties, gemaakt in de V.A.E., zijn een ode aan teamwork, duurzaamheid en grenzen verleggen op alle gebieden, denk aan het materiaal, het design, het procedé en de productie’.

 

5 designs, 5 verhalen

Elke ontwerper ging op zijn/haar eigen manier aan de slag met de kwartscomposiet. Zo keek Mustafa Khamash voor de speelse creatie Rocco naar de oorsprong van zijn product, in dit geval een stoel. Als startpunt nam hij het (in zijn ogen) prototype van de eerste stoel voorhanden in de natuur, nl. een steen. Daaruit volgde dan uiteindelijk een schommelstoel gehuld in de ruwe kwaliteit van Dekton® Slim en zonder onnodige toevoegingen.

Nada Debs gaat met de Carapace console dan weer voor onverwachte en contrasterende combinaties met een mix van geometrisch samengestelde, natuurlijke en industriële elementen in het gekende Carapace-patroon.

Talyd, Arabisch voor “nalatenschap”, van Aljoud Lootah is een collectie vazen die ode brengt aan de rijke culinaire traditie van de V.A.E.

De Paper-salontafel van Fadi Sarieddine zet de dikte – of beter de dunheid – van Dekton® Slim in de kijker. Het 4 mm dunne tafelblad lijkt te zweven boven de contrasterende lijvige poten in walnoothout.

De Tektonia bijzettafels tenslotte verzachten de hardheid van de steen met een glooiend lijnenspel. Het ontwerp van The Line Concept brengt ode aan de ware oorsprong van de aarde: de tektonische platen.

De capsulecollectie wordt officieel gelanceerd in september op een publiek evenement in Cosentino City Dubai, d3. Nadien zal de collectie van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022 tentoon worden gesteld in het Expo 2020 Dubai Spanish Pavilion en van 8 tot 12 november 2021 in Downtown Design Dubai.

Deel dit artikel:
Onze partners