De Praatstoel: Benjamin Denef (DMOA architecten)

Samen met Matthias Mattelaer leidt Benjamin Denef DMOA, een jong bureau uit het Leuvense met een frisse kijk op architectuur en een voorliefde voor ambacht.

Op welke eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier?

Students, Sheep and Glasses, een optiek met dertig studentenkamers, blijft een van onze paradepaardjes. Midden in de stad hebben we een doorgedreven detaillering van architectuur gerealiseerd. Eén pand, maar het lijken verschillende geveltjes van rijwoningen. Het project weerspiegelt ons kunnen voortreffelijk, zowel qua logische planvorming als qua verregaande detaillering van een dense bebouwing in het stadsweefsel. In het interieur hebben we ingezet op sfeer met betonnen plafonds en metselwerk in speciale verbanden.

 

"We willen ambacht een kans geven in een sector waarin dat steeds moeilijker wordt."

 

Een andere favoriet is het project Corten House dat al verscheen in verschillende media. Samen met de uitvoerder hebben we enorm veel energie gestoken in het ambachtelijke maat- en smeedwerk. Ook hier hebben we een knap staaltje ambachtelijke gevelarchitectuur afgeleverd. We willen ambacht een kans geven in een sector waarin dat steeds moeilijker wordt.

 

Over welk lopend project koester je hoge verwachtingen?

Da’s een makkelijke: ons nieuwe kantoor in opbouw in het Leuvense. Een symbiose van hedendaags energieneutraal bouwen en ambacht. Het handwerk zie je onder meer terug in de plankenstructuur in de betonnen plafonds, muren en vloeren. Op technisch vlak viel de keuze op energieopwekking via fundeerpalen: een betonkernactiveringssysteem met een laagenergetische structuur.

 

Welk project van een andere Belgische architect vind je bijzonder geslaagd?

Ik ben fan van Juliaan Lampens, mede door zijn kijk op materialisatie. De Woning Van Wassenhove staat met stip op één door de brutalistische materialen zoals hout en beton.

 

Welke buitenlandse architecten zijn voor jou een bron van inspiratie?

Op de architectuurbiënnale van Venetië ontdekte ik het kantoor Urbane uit Bangladesh. Hun toffe, dense architectuur met binnenpleintjes en groen doet denken aan kashbahs. In complexe settings creëren ze karaktervolle projecten met een ambachtelijke toets. Andere uitblinkers in sfeervolle materialisatie zijn the usual suspects zoals Peter Zumthor en Valerio Olgiati.

 

Welk buitenlands project is volgens jou een schot in de roos?

Het nationaal paviljoen van Bahrein voor de wereldtentoonstelling Milan Expo 2015 van de Nederlandse architecte Anne Holtrop en de Nederlands-Zwitserse landschapsarchitecte Anouk Vogel.

 

Welke jonge Belgische architect maakt momenteel indruk op jou?

De heren van BC Architects. Onze wegen hebben elkaar meermaals gekruist en we appreciëren hun werkwijze.

 

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect?

Op elke mogelijke leeftijd kan je dingen bedenken en realiseren als je volhardt. Daarnaast brengt elk jaar nieuwe en boeiende opportuniteiten.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jou verdere architecturale ontplooiing?

Die met mijn vennoot Matthias Mattelaer. Nadat hij de rangen vervoegde, is de DMOA-bal serieus aan het rollen gegaan.

 

"Op elke mogelijke leeftijd kan je dingen bedenken en realiseren als je volhardt. Daarnaast brengt elk jaar nieuwe en boeiende opportuniteiten."

 

Herken je jezelf nog in de ambitieuze student die je ooit zelf was?

Neen, ik ben nu veel ambitieuzer. Ik had destijds niet de aspiratie om te doen wat we nu doen. Maar door ervaring op te bouwen en door vaak ja te zeggen, heeft mij carrièrepad zich op deze manier gevormd.

 

OPLEIDING

 • Studies: Katholieke Universiteit Leuven
 • Stage: T’Jonck-Nilis Ingenieur-Architecten
 • Titel eindwerk: De herbestemming van de Sint-Pieterskliniek in Leuven.

 

FAVORIETE…

 • Andere job: dokter
 • Boek: In Praise of Shadows -  Jun'ichirō Tanizaki
 • Architectuurboek:  Atmospheres- Peter Zumthor
 • Favoriete film: Black cat, white cat
 • Tv-programma: Game of Thrones
 • Muziek: Queen
 • Vrije tijd: coverband DC live partyband
 • Belgische stad: Gent
 • Europese stad: Bordeaux
 • Sport: lopen
 • Website: Dezeen

Bron: Benjamin Denef - DMOA

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage