De Praatstoel: Gert Cuypers en Ilze Quaeyhaegens (cuypers & Q architecten)

Cuypers en Q architecten werkt met een pluralistische aanpak, en dit nu al 25 jaar. Bij elke nieuwe opdracht ontwikkelt het bureau een nieuwe visie over de wijze waarop verschillende disciplines elkaar kunnen aanvullen. Hun team bestaat dan ook uit veertien ontwerpers van verschillende disciplines. Recent wonnen ze met een projectontwerp de BE-Exemplary. Het project is een weerspiegeling van hun ambities op vlak van duurzaamheid. Tijd om eens plaats te nemen op de Praatstoel.

Over welk eigen gerealiseerde projecten zijn jullie het meest fier en waarom?

We zijn over alles fier, maar verschillende projecten zorgden in de tijd voor een omslag, sleutelprojecten die de aanpak of schaal van ons bureau beïnvloed hebben. Er waren er een aantal in die categorie. Een van de laatste bijvoorbeeld is ons eigen kantoor en woning: het is een inbreidingsproject in het centrum van  de stad, wat we belangrijk vinden. Het is ook een synthese na twintig jaar die zegt waarvoor we willen staan.

Een school die we onlangs hebben opgeleverd: Woudlucht in Heverlee, omwille van de schaal en de impact op de omgeving. Dat was een van de projecten van De Scholen van Morgen. We hebben de capaciteit die er stond, verdubbeld op dezelfde footprint en er een totaal andere beleving aan toegevoegd.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koesteren jullie hoge verwachtingen?

Kindercampus Theodoortje VUB. Dat is een project waar we net de BE-Exemplary mee gewonnen hebben. Hierin vind je onze doorgedreven ambities op vlak van duurzaamheid terug.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor jullie een schot in de roos?

De sporthal in Ukkel van URA is een mooi voorbeeld van eenvoud, meer moet dat niet zijn. Daarnaast is het werk van Juliaan Lampens ons ook zeer genegen.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor jullie een grote bron van inspiratie?

Aziatische architecten zoals SANAA, maar ook architecten die interventies doen in stedelijk weefsel, die woonprojecten maken als een soort gestapelde ministad, Nishizawa of Ishigami bijvoorbeeld. Zij hebben een soort frisse kijk op architectuur.

BIG en de buitenlandse projecten van JDS hebben een ander soort frisheid die ons ook wel aanspreekt.

 

Wat zijn volgens jullie de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Er zijn er veel, maar het Kanagawa Institute of Technology van Ishigami bijvoorbeeld illustreert de vrijheid om over architectuur na te denken. Het lijkt minder gebetonneerd door regelgeving. Dat is een andere soort architectuur dan dat wij kunnen maken, dat maakt het interessant.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jullie?

Gwenn Van Laer en Rob Wiehink. Zij zijn jong en hebben veel potentieel.

 

Wat vinden jullie zo boeiend aan uw job als architect? Zouden jullie uw kinderen aanmoedigen om in jullie voetsporen te treden?

De sociale relevantie van projecten. Het feit dat je kan bouwen aan de toekomst van de gemeenschap en een plek. Ook dat je kan denken op lange termijn en dus ook handelen op lange termijn. Projecten die ons als persoon overstijgen en dan op een andere manier gebruikt zullen worden door verschillende generaties. Dat is wel boeiend.

Je werkt aan het grote geheel in plaats van enkel aan het individuele. Dat laatste is natuurlijk ook nodig, dat maakt iets tot maatwerk, zolang de grote lijnen dat maar overstijgen. Daarnaast ook het verantwoordelijkheidsgevoel dat je toch wel moet hebben over dat wat je aan het doen bent.

Maar er is ook een negatievere kant. Er zijn heel veel eisen en regels die fnuikend zijn voor nieuwe, frisse ideeën. De meerderheid van de tijd gaat hieraan verloren, waardoor we minder tijd kunnen steken in de eigenlijke essentie en dat is toch wel jammer.

Onze kinderen zitten al een beetje in de richting, de een studeert architectuur en de ander productontwikkeling, maar we denken niet dat ze ooit dezelfde job zullen uitoefenen. De jongere generatie zal zich eerder specialiseren dan generalist te zijn zoals wij. We hopen dat ze creatief en relevant zullen zijn in wat ze doen en dat ze er vreugde aan zullen beleven.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jullie verdere architecturale ontplooiing?

Jo Crepain, daar hebben we samen gewerkt. Niet zo zeer om de vormgeving, maar hij was een beetje een mentor. Zijn passie voor architectuur en kritische kijk en vragen. Hij heeft ons de dingen leren organiseren en aanpakken en ook uitgedaagd.

 

Herkennen jullie zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die jullie ooit waren? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Door systematisch vast te houden aan een aantal idealen die we hebben (duurzaamheid, flexibiliteit, maatwerk…), hebben we het gevoel dat waar we vroeger over droomden op de schoolbanken alleen maar beter is uitgedraaid dan we hadden kunnen denken. De realiteit is voor ons helemaal oké. We doen fijne projecten, kunnen in eigen naam publieke gebouwen zetten. We hebben fijne kansen gekregen en dat is toch wel belangrijk. Ambities en dromen zijn door het te doen ook groter en scherper geworden. De volgende doelen liggen weer verder. Zolang we kunnen blijven veranderen en evolueren vinden we dat fijn.

 

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Gert: muzikant
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Hoger Architectuur Instituut van het Rijk, Antwerpen
Bij wie hebt u stage gelopen? Jo Crepain
Wat was de titel van uw eindwerk? ‘Van gebouw tot baksteen: over de methodologie van het ontwerpen’ – (Ilze) Interieurarchitectuur en scenografie
Favoriet architectuurboek: boeken die de rand van ontwerpprocessen definiëren eerder dan traktaten van architecten – (Ilze) Architectuurboek Vlaanderen: blijft het evenwicht bewaren tussen bedenkingen en praktijk
Favoriet ander boek: Zen en de kunst van het motoronderhoud. Laten we de dingen relativeren.
Favoriete film: My Queen Karo van Dorothée Van Den Berghe. Toen onze dochter negen jaar was, heeft zij hierin meegespeeld en dat maakt ons toch een beetje betrokken partij.
Favoriete tv-programma: Top Gear. De oude versies: bot, fout en geweldig ontspannend.
Favoriete muziek: Stuff: fris, vernieuwend, muzikaal uitdagend – (Ilze) Van Stabat Mater van Pergolesi tot Trixie Whitley en London Grammar
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: weinig vrije tijd. In Gert zijn geval muziek maken en lezen. We proberen wat uit te wijken naar zee. We werken daar aan een projectje samen met familie en hopen dan dat we, misschien verplicht, wat meer vrije tijd gaan maken.
Favoriete Belgische stad: Antwerpen
Favoriete Europese stad: Kopenhagen
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? In een warm land met een minimum aan koudebruggen.
Actief of passief sportbeoefenaar? Eerder passief
Favoriete architectuursite? Architectura.be of VAI
Favoriete andere website? We kruipen nog graag in de boeken…

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage