De Praatstoel: Matilde Everaert (SVR-ARCHITECTS)

Naar jaarlijkse gewoonte bekroont de Prijs Jef Van Ranst een pas afgestudeerde architect die zijn meesterschap kon aantonen in het gebruik van voorstellingstechnieken met de vrije hand. Dit jaar wonnen master studente Matilde Everaert  en bachelor student Fred Meeuwens deze prijs.
Beiden namen ze de geldprijs in ontvangst en Matilde krijgt de mogelijkheid haar stage te voltooien bij SVR-ARCHITECTS. Aanstormend talent: onze Praatstoel is er klaar voor. 

Over welke eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier?

Mits ik net mijn diploma architectuur in ontvangst heb genomen, ben ik er nog niet toe gekomen projecten effectief te realiseren. Ik kijk dan ook enorm uit naar de toekomst en hoop om projecten met zekere fierheid daadwerkelijk te kunnen realiseren.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koester je hoge verwachtingen?

Ik verwacht veel van mijn stage; ik hoop op een leerrijke en boeiende periode. Als groentje in het vak zal ik waarschijnlijk versteld staan van alles wat mijn pad kruist.

 

Welk project van een Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

Als echte Gentse ben ik zeker te vinden voor de Stadshal, of in de volksmond; de schapenstal, door Robbrecht & Daem / Marie-José Van Hee. Deze passeerde ik elke dag op weg naar Sint-Lucas, ik zag de bouw ervan stelselmatig evolueren; van de prachtige stalen constructie tot het leggen van de laatste glastegel.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Junya Ishigami, Yoshiharu Tsukamoto en Momoyo Kajima (Atelier Bow-Wow); vooral hun verfijning in hun tekeningen inspireren me. Minder ver van huis blijft Rem Koolhaas toch ook wel een belangrijke inspiratiebron. Niet zozeer zijn effectief gerealiseerde bouwwerken maar eerder zijn kritische kijk zet me aan het denken. SMLXL blijft dan ook mijn ‘bijbel’. Tijdens mijn erasmus-ervaring in Zweden leerde ik de Noorse Beate Hølmebakk kennen via een lezing. Wondermooie architectuur in een wondermooi landschap, meer heb ik niet nodig om te beginnen wegdromen bij haar architectuur.

 

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Fondazione Prada door OMA in Milaan, de foto’s zien er alvast veelbelovend uit. Ook de Noorse architectuur door Beate Hølmebakk vind ik steeds zeer geslaagd, denk maar aan de Roadside Restroom. Deze staat ook hoog op mijn lijst van te bezoeken projecten.

 

Welke jongen architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

Atelier Vens Vanbelle leerde ik onlangs kennen en liet als jong bureau een grote indruk op me na. Als studenten onderling dromen we vaak ook weg van het idee om samen een bureau op te kunnen richten. Misschien ooit… Een ander jong architectenbureau in Vlaanderen waar ik een bewondering voor heb is Doorzon.

 

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedingen om in jouw voetsporen te treden?

Architectuur is voor mij het samenplaatsen van elementen, het combineren. Het maken van knooppunten. Dit hoeven niet enkel bouwtechnische knooppunten te zijn. Ook het samenplaatsen van mens en architectuur is een interessant knooppunt. Juist de spanning die zo’n ontmoeting kan losmaken vind ik boeiend.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw architecturale ontplooiing tot nu toe?

Vooral mijn masterjaren hebben me veel bijgebracht. Een docente, tevens ook mijn mentor van mijn Masterproef, die me heeft geïnspireerd is Mira Sanders. Als beeldend kunstenares zoekt ze haar baan in de wereld van de architectuur. Haar manier van kijken verruimde mijn blik. Een tweede persoon die me steeds gestimuleerd heeft is Robin Schaeverbeke, een gemeenschappelijke interesse in de tekeningen zorgde voor boeiende conversaties.

 

Faits-divers

Welke job zou je uitoefenen als je geen architect was?

Kok

Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd?

Sint-Lucas Gent

Bij wie loop je stage?

SVR-ARCHITECTS

Was was de titel van jouw eindwerk?

XX°XX’XX”N, XX°XX’XX”S

Favoriet architectuurboek

The Thinking Hand, Juhani Pallasmaa

Favoriete film

Blind, geregisseerd door Eskil Vogt

Favoriete Belgische stad

Gent

Favoriete Europese stad

Kopenhagen

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Zweden

Sport?

Lopen

Favoriete architectuursite?

http://socks-studio.com

Favoriete andere site?

http://bldgblog.blogspot.be

Deel dit artikel:

Onze partners