De Praatstoel: Wouter Plessers (maks.architectuur)

Bij maks.architectuur zijn ze ervan overtuigd dat een goed ontworpen ruimte, buiten én binnen, bijdraagt aan het welbevinden van de mensen die er vertoeven. Een streepje geluk voor bewoners of medewerkers is dan ook iets waar het bureau bij elk project naar streeft. Wouter Plessers is de bezieler van het Antwerpse bureau en wij nodigden hem uit in onze Praatstoel.

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Moeilijk om te zeggen omdat bijna elk project vanuit een unieke vraag tot stand komt waardoor het moeilijk is een vergelijking te maken tussen de verschillende projecten. Ik ben steeds fier over hoe we een antwoord kunnen bieden op die vraag en zelfs verder gaan zodat er plekken ontworpen worden waarin/waarrond het aangenaam vertoeven is.

Maar als ik toch iets moet selecteren: Bankkantoor van Bank Van Breda in Hasselt, een project dat door zijn unieke locatie een mooi voorbeeld is hoe we steeds op zoek gaan naar het juiste ontwerp voor de specifieke plek. En dat dit werkt blijkt onder meer uit de positieve reacties die we kregen van de medewerkers van de bank. Als we van iemand positieve feedback krijgen is het bij voorkeur van de gebruikers zelf.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Wij werken op dit moment aan het nieuwe regiokantoor voor Bank Van Breda in Herent. Opnieuw op een zeer zichtbare locatie ontwierpen we een eyecatcher voor de bank. Door het vertrouwen tussen de bouwheer en ons kantoor zijn we er in geslaagd een gedurfd maar zeer functioneel kantoor te ontwerpen. Ik ben er zeker van dat we dit kantoor een uitdagende uitstraling geven. Iets waar zowel wij als bureau als de bouwheer voor staan. We werken nu volop aan het interieurontwerp. Een aangename werkplek creëren voor de medewerkers van de bank is waar we ondertussen als kantoor sterk in zijn. De bank won onlangs nog een prijs voor Best Workplaces. We zijn fier dat we hier als architect van Bank Van Breda aan hebben kunnen bijdragen. De omgevingsvergunningsaanvraag is ingediend en we hopen eind dit jaar te starten met de werken.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Ik ben bijvoorbeeld geïntrigeerd door de Melopee School. Een realisatie van Xaveer De Geyter Architects aan de dokken in Gent. Een duidelijke structuur en slimme oplossingen hoe buitenspeelplaatsen gestapeld geïntegreerd zijn in het totaalvolume.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Het Nederlandse bureau Atelier Kempe Thill heb ik leren kennen doordat ze dicht bij huis in Antwerpen enkele mooie projecten gerealiseerd hebben. Verder van huis heb ik wel iets met Zwitserse architectuur. Vaak heel subtiel in plaats van schreeuwerig. Bij recente gebouwen wordt vrij vaak gebruik gemaakt van gekleurd beton, een materiaal dat al lang gebruikt wordt, maar nog steeds hedendaags is. En de kleurtoon ligt dikwijls heel dicht bij de historische panden waartussen ze staan.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

De kantoortoren voor Baloise in Basel van Valerio Olgiati: alles in dezelfde zachte kleurtoon: de betonnen elementen, het schrijnwerk, de screens, ... Maar met een zeer doorgedreven detaillering.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt voor de jonge gasten van ANTRO architectuur. Ik en mijn team werkten al eens samen met Shone Beeckman en Tim Coulier aan een wedstijd. Ik stond te kijken van hun passie voor ons vak. Ik was onder de indruk van hun sterke conceptuele denken. Zeker een bureau om in het oog te houden.

 

Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Productontwikkelaar
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Faculteit Architectuur en kunst UHasselt
Bij wie hebt u stage gelopen? Een eerst deel bij DHP architecten en een tweede deel bij dienst gebouwen Provincie Antwerpen
Wat was de titel van uw eindwerk? Recyclage en herbruik van bouwmaterialen
Favoriet architectuurboek: Architecture: form, space & order van Francis D.K. Ching
Favoriet ander boek: Niet één boek in gedachten. Ben nogal fan van fotografieboeken.
Favoriet tv-programma:De serie It’s a sin heeft vorig jaar een enorme indruk op me gemaakt.
Favoriete muziek: Buena Vista Social Club. Heerlijke muziek als achtergrond om te werken.
Favoriete Belgische stad: Brussel
Favoriete Europese stad: Parijs, lekker dichtbij. Vrijdag na het werk vertrekken en genieten van een weekendje weg.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? België is een top land om te leven en werken. Maar als ik iets anders moet kiezen zou het ergens een land in Zuid-Amerika zijn.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Joggen
Favoriete architectuursite? Architectura uiteraard ;-)

Bron: Wouter Plessers

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage