De projecten van 2015 volgens Architectura.be

Strelingen voor het oog, technische hoogstandjes of stedenbouwkundige hoogvliegers: 2015 kende het allemaal. Een overzicht van de meest bijzondere projecten die dit jaar de transformatie van ontwerp tot realiteit doormaakten. Ontbreekt er volgens u een project in deze lijst? Geef ons gerust een seintje via info@architectura.be

Rode Kruisgebouw Mechelen (POLO)

Op de Mechelse ‘Raghenosite’ werd in 2015 het centrale gebouw van Rode Kruis-Vlaanderen officieel in gebruik genomen. Het gebouw, naar een ontwerp van POLO architects, is één van de eerste kantoorgebouwen in België dat het BREEAM-label outstanding behaalt. (lees meer)

 

Artesis Plantijn Hogeschool: (Stramien)

Een hogeschool voor wetenschap en techniek: zo luidde de opdracht. Stramien stroopte samen met ArcadeCenergieTechnum-Tractebel en Veco Construct de mouwen op en kroop achter de tekentafel. Het resultaat is een schoolgebouw dat baadt in een aangename en lichte sfeer. De ideale omgeving voor de wetenschappelijke bollebozen van morgen. (lees meer)

 

Kouterdreef Gent (Crepain Binst, 360 architecten, BURO II)

Luieren op een dakterras met zicht op de befaamde torens van Gent, een boekje lezen in een rustgevende binnenstedelijke tuin of amper een minuutje na het verlaten van je woning shoppen in weelderige boetieks: het kan vanaf binnenkort allemaal in Residentie Kouterdreef, een complex met 41 luxeappartementen in het hart van de Arteveldestad. Drie gerenommeerde architectenbureaus sloegen de handen in elkaar voor dit prestigieuze project: 360 Architecten, Crepain Binst Architecture en BURO II & ARCHI+I. (lees meer)

 

Bibliotheek Sint-Andries (Studio Farris)

In 2012 organiseerde de stad Brugge een wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van de stadsbibliotheek in Sint-Andries op een perceel beperkt in oppervlakte. Studio Farris Architects kwam in samenwerking met Studiebureau Boydens en Planet Engineering als winnaar uit de bus met een ontwerp waarin de hoofdrol weggelegd is voor cortenstaal. (lees meer)

 

Gebouw I UA (SAR architecten)

SAR architecten ontwierp het nieuwe ‘Gebouw I’ van de Universiteit Antwerpen. Het gebouw zelf heeft hoofdzakelijk een administratieve functie voor het departement ICT en Infrastructuur. Gebouw I staat tussen de directeurswoning in koloniale stijl (1929) en het hedendaagse torengebouw van het algemeen ziekenhuis Middelheim (AZ). De nieuwe constructie ziet er sober uit, maar SAR heeft de binnenkant gedecoreerd met drie monumentale plafondtekeningen. (lees meer)

 

Connector Luchthaven Brussel (Chapman Taylor)

Architectenbureau Chapman Taylor (CT)  ontwierp de Connector met beton, glas, en staal. De nieuwe verbinding tussen de landingsbaan en de terminal vervangt de oude tunnel. De Connector biedt meer comfort, en huist meerdere winkeltjes alsook een nieuwe controlepost. De samenwerking tussen CT, Happold, en Moss garandeerde een vlotte bouw zonder dat de werking van de luchthaven of het gemak van de passagiers in het gedrang kwam. (lees meer)

 

Broodnodig nieuw Rijksarchief in Gent is een feit (Robbrecht en Daem, Arch & Teco)

Op 22 april 2015 werd het nieuwe Rijksarchiefgebouw (Bagattenstraat 43) in Gent officieel ingehuldigd. De Regie der Gebouwen sloot daarvoor een promotieovereenkomst af met projectontwikkelaar Kaïros die samenwerkte met het gelegenheidsduo Robbrecht en Daem architecten en Arch.& Teco Architecture. De werken zijn in 2012 gestart en waren op het einde van de zomer van 2014 voltooid, waarna de verhuis van de archiefstukken kon beginnen. (lees meer)

 

Renovatie WZC Sint-Jozef Woumen (BURO II)

Het verouderde woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Diksmuidse deelgemeente Woumen zal binnenkort een renovatie ondergaan. BURO II & ARCHI+I heeft de opwaardering ontworpen. De eerste fase van de bouwwerken is al rond, de tweede fase is volop in ontwikkeling. De renovatie hoopt niet enkel op het esthetische vlak te scoren, maar ook op functioneel vlak. (lees meer)

 

Gemeentehuis Herstal (Frédéric Haesevoets)

De Bijenkorf: zo noemen de bewoners van Herstal hun nieuwe gemeentehuis dat op 24 augustus werd ingewijd. Die naam heeft het niet gestolen door zijn atypische design of door zijn groene gevels met honingraatmotief, maar wel dankzij het sportcentrum dat dezelfde naam droeg en plaats moest maken voor dit nieuwe bouwwerk. Toch hebben vlinders en vliesvleugeligen de weg naar deze nieuwe constructie, van de hand van Frédéric Haesevoets Architecture, al gevonden. (lees meer)

 

Project LALO (sculp[IT])

“Een burgerhuis klaar voor de volgende eeuw.” Zo omschrijft het Antwerpse bureau Sculp[IT] het project dat goed was voor de prijs van de vakjury. Binnen deze gevelrenovatie is de hoofdrol weggelegd voor grote pivoterende ramen van 3 meter op 6 meter die maar liefst 2 ton per stuk bewegen, maar moeiteloos met 1 vinger geopend kunnen worden. (lees meer)

 

Basisschool Sint-Gregorius (HASA-architecten)

Scholen van Morgen en HASA-architecten werkten samen aan de bouw van basisschool Sint Gregorius voor het buitengewoon onderwijs in Gentbrugge. In augustus 2015 werden de bouwwerken hiervoor afgerond. De campus beschikt door de uitbreiding nu over opvang voor drie types kinderen met leerstoornissen. (lees meer)

 

Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Omdat we bij Architectura.be dierenwelzijn hoog in het vaandel dragen, mag dit project niet ontbreken. In het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek worden jaarlijks enkele duizenden zieke of gewonde dieren verzorgd en voorbereid op een terugkeer naar de vrije natuur. Aangezien het aantal patiënten blijft groeien en de voormalige binnenkooien dringend aan vervanging toe waren, werd het bestaande gebouw op amper zes maanden tijd vervangen door een gloednieuw dierencomplex. Dankzij de steun en de goodwill van talloze bedrijven en sympathisanten bleef het kostenplaatje beperkt. Zo bouwde Mathieu Gijbels de nieuwbouw tegen kostprijs en deed het er nog een extra korting van 10 procent bovenop. Ook de leveranciers en de onderaannemers deden hun duit in het zakje. (lees meer).

 

Kantoorgebouw Ons (Holistic Architecture, a-tract)

Ons ( het vroegere Groep KVLV) plantte onlangs de meiboom op het nieuwe kantoorgebouw in de Tongersestraat in Bilzen. Het voormalige Holistic Architecture, a-tract architecture en aannemer Mathieu Gijbels zorgden voor het ontwerp en de uitvoering van de bouwwerken. Het is voor Mathieu Gijbels het eerste project dat het bedrijf volledig volgens het BIM-principe realiseert. (lees meer)

 

U-Residence Elsene (BOGDAN EN VAN BROECK)

Het sporthotel U-Residence, een project van Bogdan en Van Broeck op de VUB-ULB-campus aan de Generaal Jacqueslaan in Elsene, brengt verschillende functies samen. Naast een verblijfsruimte en sporthotel heeft het gebouw ook een centrum voor topsportonderzoek, vergaderzalen en administratieve lokalen. (lees meer)

 

Liverpool (B612 Associates)

Op 11 mei 2015 vond de inhuldiging van het nieuwe multifunctionele gebouw van Beliris op het Liverpoolplein in Sint-Jans-Molenbeek plaats. Het pand werd ontworpen door de architecten van B612 Associates en bevat 16 sociale woningen, een wijkantenne met gemeenschappelijke tuin, een kinderdagverblijf en een kantoor voor de Haven van Brussel. (lees meer)

 

Hostel Hasselt (F.C.S.)

Wie van heinde en verre aangespoord komt, ziet meteen dat de eerste jeugdherberg van Hasselt een feit is. Het gebouw, dat vlak aan het station in amper elf maanden uit de grond werd gestampt, oogt weinig blits maar verhult topkwaliteit op alle vlakken. Het ervaren architectenbureau F.C.S. dat al eerder jeugdherbergen ontwierp, mag daarvoor pluimen op zijn hoed steken. (lees meer)

 

Uitkijktoren Wijvenheide Zonhoven (Delobelle)

Het Gentse architectenbureau Architecten Delobelle ontwierp een uitkijktoren in het waterrijke gebied gelegen in de gemeente Zonhoven. De uitkijktoren is geplaatst in de houtrand van één van de vijvers en biedt een uitzicht over de honderden vijvers. (lees meer)

 

Luifel Rogier (XDGA, Ney, Michel Desvigne)

Op 24 februari 2015 is de opbouw van de dragende structuur voor de toekomstige luifel op het Rogierplein in Brussel gestart. De luifel werd ontworpen door de Brusselse architect Xaveer De Geyter in samenwerking met Ney & Partners en Michel Desvigne en moet één van de nieuwe oriëntatiepunten van de hoofdstad worden. (lees meer)

 

Uitkijktoren Sahara (Ateliereen, MamuArchitects)

De 30 meter hoge uitkijktoren die in Lommel is een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Ateliereen in samenwerking met MamuArchitects uit Hasselt dat volgde na een studie van AB Associates. De constructie beschikt over drie platformen die je een wijde blik op de omgeving bieden. (lees meer). 

Deel dit artikel:
Onze partners