Deense schoolvoorbeelden – Ørestad skole: de school zonder klaslokalen

KHR Arkitekter maakte het ontwerp van de Ørestad Skole die in 2012 verwezenlijkt werd en het kloppende hart van het stadsgedeelte Ørestad in Kopenhagen vormt. Centrum voor Gezonde Scholen deed ook deze school aan bij haar Kopenhagenreis die ze eind vorige maand organiseerde. Tientallen architecten en opdrachtgevers zagen samen met architectura hoe anders deze school was vergerleken met onze Belgische scholen.

Eind april organiseerde Centrum voor Gezonde Scholen een tweedaagse reis naar Kopenhagen waar Architectura samen met tientallen andere architecten en opdrachtgevers aan deelnam. Van de Ørestad was John Van dijk van MTB architecten uit Apeldoorn het meest onder de indruk: “Van alle scholen die we hier in Kopenhagen bezocht hebben kan deze mij het meest behagen. In het ontwerp van basisschool  Ørestad is enorm ingezet op het visuele aspect, maar dat is tegelijk ook goed doordacht en onderbouwd. Op elke plek in het gebouw kun je je perfect thuis voelen wat zeer belangrijk is voor een school.”

 

Geen klaslokalen

De school is hypermodern in die zin dat het Denemarkens eerste school is die de nieuwe visie op onderwijs in haar architectuur implementeerde. Het gebouw ademt openheid en flexibiliteit uit. Leerlingen zullen er bijvoorbeeld niet meer hele dagen tussen vier muren van een klaslokaal zitten, maar wel les volgen in een van de vier ronde studiezones die elk een eigen verdieping hebben. De majestueuze trap treedt op als verbindend element tussen de apparte entiteiten.

Deel dit artikel:
Onze partners