Dekton maakt van Kap West het nieuwste herkenningspunt van München

München is een architectonisch pronkstuk rijker. Het ultracompacte oppervlak Dekton van Cosentino geeft het nieuwe kantoorgebouw Kap West een sobere, stedelijke en moderne look. De industriële kleur ‘Keon’ staat symbool voor de stedelijke omgeving. Naast die esthetische voordelen voldoet Dekton aan alle technische voorwaarden om van dit imposante project een standvastige blikvanger te maken.

Vooruitziend, krachtig en uitmuntend in elke zin van het woord. Dankzij het Kap West-gebouw is Neuhausen-Nymphenburg nu de thuisbasis van het nieuwste architectonische herkenningspunt van München. Het moderne kantoorgebouw legt de lat hoger met het innovatieve concept, maximale economische potentieel, toplocatie en hoge levenskwaliteit. Het gebied van 7.300 vierkante meter (MK8) ligt in het nieuwe ‘Am Hirschgarten’-district en zal uitnodigende, flexibele kantoorruimte bieden met meer dan 41.000 m2 aan kantooroppervlak en prachtige uitzichten over de Alpen en het centrum van München. Het eerste dat opvalt, is de gevel van het imposante gebouw dat gemaakt is van Dekton® by Cosentino. Dankzij het ultracompacte oppervlak vormt het de perfecte oplossing voor de gevel van ongeveer 12.600 m2 en biedt het een prachtig, functioneel en technologisch geavanceerd oppervlak. Sober en elegant, maar toch assertief en stedelijk – het past in elk opzicht perfect bij het imago van Kap West.

 

Districtontwikkeling bij uitstek

‘Am Hirschgarten’ is een goed voorbeeld van hoe innovaties binnen de bouw een district kunnen vormgeven en helpen opbloeien. In slechts zeer korte tijd onderging het gebied rond de Friedenheimer-brug een indrukwekkende transformatie van industriële woestenij tot een veelbelovende residentiële en commerciële locatie, met zelfs een eigen tramhalte. Tijdens deze periode van groei zal de voltooiing van Kap West eind 2019 het gebied zijn eigen prominente herkenningspunt geven. De voortdurende ontwikkeling van de locatie tussen Arnulfstraße en Landsberger Straße vormt wel een ruimtelijke beperking voor de projectontwikkelaar, OFB Projektentwicklung GmbH, bij het realiseren van dit uitdagende project. Het spectaculaire ontwerp van Wiel Arets Architects, winnaar van de internationaal uitgeschreven tender, vormde het ideale concept voor Kap West. Zoals de naam doet vermoeden, lijken de twee U-vormige sokkelgebouwen – met torens van 53 en 60 m hoog – op een enorme kaap. De echte blikvanger van het complex is echter de hogere zuidelijke toren, met een vrijdragend blok met een verfijnde linkse draaiing, dat zo’n 18 meter boven de grond hangt. De campus-achtige lay-out van open ruimtes – inclusief de groene binnenplaatsen en daken – maakt het visionaire ontwerp compleet en creëert hiermee een moderne en eigentijdse werkplek.

 

Dekton®: Een gevel voor de toekomst

Naast een holistische planning van het gebouwencomplex, richt de visuele realisatie van een dergelijk zichtbaar gebouw zich voornamelijk op het gevelontwerp. Om Kap West vanuit elke hoek op te laten vallen, zochten we een materiaal dat aan alle eisen van een zeer efficiënte en moderne buitenkant voldeed, maar tegelijkertijd ook een stedelijk, liberaal gevoel uitstraalde. Er werd uiteindelijk gekozen voor het ultracompacte Dekton®-oppervlak van Cosentino vanwege de buitengewone eigenschappen, innovatieve verwerkingstechnologie en de mogelijkheid om individuele kleuren te kiezen. De grote panelen, gemaakt van complexe grondstoffen die gebruikt worden om oppervlakken van glas, porselein en kwarts te maken, zijn de perfecte keuze om de gewenste uniforme look voor de gevel te creëren. Om de levendige sfeer van de wijk ‘Am Hirschgarten’ te weerspiegelen, besloten de executives om de Dekton®-kleurvariant ‘Keon’ te gebruiken, die onderdeel uitmaakt van de Dekton® Tech Collection. De industriële kleuren, geïnspireerd door het uiterlijk en de textuur van beton, weerspiegelen de sfeer van de stedelijke omgeving. Daarnaast onderstrepen ze het unieke expressieve karakter, waardoor het kantoorgebouw duidelijk te onderscheiden is van zijn omgeving.

 

Efficiënt en functioneel: het perfecte exterieur

De planners hebben niet alleen voor Dekton® gekozen omdat het er goed uitziet, de keuze is voornamelijk gebaseerd op de uitstekende technische eigenschappen bij gebruik in gevels. Walter Schelle, hoofdarchitect bij HPP Architekten GmbH, het bedrijf dat het project heeft ontworpen, vat het als volgt samen: “De basisvereisten voor een duurzame gevel zijn een krachtig oppervlak dat bestand is tegen extreme weersomstandigheden en dat een hoge mate van mechanische weerstand biedt. Dekton® voldoet aan al deze eisen, waardoor het het ideale materiaal is voor Kap West.” Dankzij het zeer effectieve verdichtingsproces, uitgevoerd tijdens de productie, garandeert Dekton® ook een consistente kleurstabiliteit, vriesweerstand en consistente bescherming tegen sijpelend water. Schelle legt uit: “Wat betreft stedelijke ontwikkeling mogen we faciliteitsbeheeraspecten zoals graffitiverwijdering niet vergeten. We profiteren enorm van de weerstand van de panelen tegen vlekken en krassen. Naast UV-bestendigheid bereiken we ook een uniforme look voor de gevel dankzij de duurzame en schitterende kleuren.” Als CE-gecertificeerd materiaal voor buitengevels heeft Dekton® de maximale brandwerendheidsklasse die van toepassing is op de gevelconstructie van hoogbouw.

 

Zeer moderne tegels met een modulair concept

Fassadentechnik Scharl uit in Ehingen/Donau creëert de structuur van de gebouwschil. Hierbij gebruiken ze een vliesgevelsysteem bestaande uit 220 mm dikke structurele componenten met horizontale en verticale pilasterstrips (350, 550 en 750 mm breed). De Dekton®-panelen worden aan de structurele componenten van de vliesgevel bevestigd door middel van verborgen aluminiumankers. Extra voordeel: De oppervlakken worden vooraf gecreëerd en op de bouwplaats afgeleverd als op maat gemaakte gevelmodules (+/- 0,5 mm) – bestaande uit Dekton®-panelen inclusief kozijnen met ventilatie-elementen. Hierdoor is het mogelijk om de gevels in een zo kort mogelijke tijd op te zetten, en dit biedt een belangrijk voordeel bij het nakomen van de strakke deadlines. De afzonderlijke modules worden geproduceerd door Rupert App GmbH & Co. Bijkomend voordeel: Dankzij de hoge materiaaldichtheid is Dekton® zeer dun (slechts 12 mm dik) en is het relatief licht vergeleken met dikker natuurlijk en gegoten steen; dit geeft de gevel een verfrissend ‘luchtig’ uiterlijk. Dankzij het gebruik van compacte, hoogwaardige oppervlakken bestaat het gebouw uit nauwkeurig gesneden randen zonder inkepingen. De hoeken kunnen ook scherp worden verstekt en verlijmd. De aluminium ophanging aan de achterkant bestaat uit een uniforme, voegvrije bekleding zonder zichtbare gaten of andere opvallende gebreken. Hierdoor zijn de esthetische kwaliteiten van Kap West volledig zichtbaar.

 

Een blik op de toekomst

Kap West belichaamt de perfecte combinatie van stedelijke en open ruimteplanning, efficiënte werkkwaliteit en expressieve architecturale kenmerken. Het complex biedt een flexibele indeling op zijn 15 verdiepingen (noordelijk gebouw) of 17 verdiepingen (zuidelijk gebouw) met een vloeroppervlak van 670 m2 tot 2100 m2 – dit maakt een efficiënte werkomgeving mogelijk met verschillende inrichtingen in een motiverende, gastvrije en charismatische omgeving. Als ultramodern gevelmateriaal helpt Dekton® niet alleen om de stedelijke bedrijfslocatie een onvergetelijke uitstraling te geven, het geeft het gebouw ook een functionele en technologisch geavanceerde buitenkant – een buitenkant die de bouw van een duurzaam, sterk en economisch rendabel gebouw mogelijk maakt. Dankzij het gebruik van deze innovatieve oplossing, samen met de uitstekende expertise van Cosentino wat betreft leveringsvolume en betrouwbaarheid, kan het volledige geveloppervlak van meer dan 12.600 m2 op tijd geïnstalleerd worden. Naar verwachting zal Kap West aan het einde van 2019 worden opgeleverd.

Bron: King George
Deel dit artikel:

Onze partners