Derbigum-Award voor Van de voorde-piffet.architecten

Architectenbureau Van de voorde-piffet.architecten uit Elingen heeft de architectuurwedstrijd van Derbigum gewonnen voor de uitbreiding van een oude werkmanswoning in Affligem. De jury koos unaniem voor deze zwevende stalen constructie met een innovatief plat dak.

Architectenbureau Van de voorde-piffet.architecten uit Elingen heeft de architectuurwedstrijd van Derbigum gewonnen voor de uitbreiding van een oude werkmanswoning in Affligem. De jury koos unaniem voor deze zwevende stalen constructie met een innovatief plat dak.

Naar aanleiding van de nieuwe dakbedekking Derbibrite, een wit, energiebesparend warmteschild, schreef Derbigum een architectuurwedstrijd uit die in april 2009 afliep.


 

De architecten breidden een oude werkmanswoning met klassieke indeling uit. Aan de woning waren verschillende bijgebouwen gekoppeld, maar de slechte staat ervan maakte het niet mogelijk om verder te bouwen op deze structuur. Roland Piffet: “We hebben gekozen om een nieuw volume te plaatsen naast de woning. De separate leefruimte van 50 m2 kent geen indeling en vormt één open ruimte. Een zwevende stalen constructie waarvan de kopse zijden dragend en volledig gesloten zijn, vormt de eigenlijke uitbreiding. Door met het daksysteem in de lange richting te werken – in plaats van de korte richting zoals gebruikelijk – krijg je twee gevels die helemaal vrij zijn van structuren. Deze twee glazen gevels zorgen voor een weids uitzicht. Anderzijds zijn de profielplaten atypisch gebruikt. De 8 m lange dakplaat is opgebouwd uit standaardprofielplaten die ruggelings aan elkaar gerivetteerd zijn om zo lange, zelfdragende kokers te vormen.”


 

 

Een idee dat de jury meteen aansprak. Jurylid en architect Edilbert Haentjens: “Via een ingenieuze dakconstructie met geplooide dakprofielplaten is men erin geslaagd om visueel een minimale dakdikte te creëren. Het lijkt alsof het dak niet meer is dan een glasplaat. Anderzijds was de jury te vinden voor de combinatie van een nieuwe, gedurfde architectuur versus de oude werkmanswoning.”

De winnaars kregen een cheque van 2.000 euro én de legendarische Egg Chair van Arne Jacobsen.Roland Piffet kreeg de Egg Chair overhandigd door André De Smet, ceo van Derbigum 

 

 

Deel dit artikel:

Onze partners