DMOA over circulair bouwen in architectura.be Podcast: “Het moet rendabel zijn"

In de tweede aflevering van de architectura.be Podcast waren onder meer Benjamin Denef en Matthias Mattelaer van DMOA architecten te gast. Ze hadden het in de podcast ook over circulair bouwen. “Vandaag is circulair bouwen nog niet rendabel. Pas als het economisch interessant is, is het levensvatbaar”, vertelde Benjamin Denef. 

DMOA architecten heeft recht van spreken als het gaat over circulair bouwen. Zo ontwikkelde het bureau onder meer de circulair opgevatte Maggie Shelter, een tent met de eigenschappen van een volwaardig gebouw waarmee het bureau overal ter wereld humanitaire projecten realiseert. Ook bij de realisatie van het eigen kantoorgebouw in Leuven, KRUUL genaamd, paste DMOA architecten circulaire principes toe, zoals een flexibel ontwerp en de toepassing van biologische bouwmaterialen, zoals leem.

“Circulariteit is duidelijk een grote noodzaak aan het worden en we worden ons daar alsmaar bewuster van”, begon Benjamin Denef, oprichter van DMOA architecten, te vertellen in de podcast. “Daarom zijn we er ook steeds meer mee bezig. Voor ons persoonlijk is het een kans om onze kennis en drang naar productontwikkeling en innovatie op een circulaire manier te gaan toepassen,”

“Vroeger waren heel veel materialen circulair, denk maar aan kalkmortel. Bakstenen gemetst met kalkmortel kon je hergebruiken. Door gebruik van cementmortel ligt dat vandaag veel moeilijker. Als je oude circulaire materialen koppelt aan moderne bouwtechnieken, zijn er enorm veel opportuniteiten.”

 

Lees dit artikel integraal op circubuild.be

 

Dit artikel werd geschreven op basis van het podcastinterview dat architectura.be afnam van Benjamin Denef en Matthias Mattelaer. De podcast kan je hier beluisteren. Hier vind je een link naar alle podcasts van architectura.be

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage