DOCUMENTAIRE. Leven in een ballon: het experiment van A.J. Lode Janssens (VRT Canvas, 31/8)

Op donderdag 31 augustus om 23u sluit VRT Canvas de zomervakantie af met de architectuurdocumentaire ‘Leven in een ballon’, over de befaamde ‘ballonwoning’ uit de jaren 70 van architect A.J. Lode Janssens. De documentaire werd gemaakt in het kader van de door Peter Swinnen en Nikolaus Hirsch gecureerde CIVA-tentoonstelling ‘A.J. Lode Janssens - A Balloon Home’ (2022). Documentairemakers Bertrand Lafontaine, Michael Lombarts en Steffen Verpoorten slaagden erin om naast een unieke reeks getuigen - onder wie Janssens zelf (geen sinecure!) - heel wat origineel en onuitgegeven beeldmateriaal te verzamelen.

Eind jaren zestig vatte de jonge Humbeekse architect A.J. Lode Janssens een ambitieus plan op: hij zou middenin het groen een experimentele, opblaasbare woning bouwen voor hem en zijn gezin. Inspiratie haalde hij uit de technologische ontwikkelingen van die tijd, zoals de ruimtevaart en nieuwe, synthetische materialen. Maar ook uit de oeroude opvattingen over wat een huis in essentie moet zijn: een beschutting tegen de natuurelementen, die de mens tegelijkertijd toelaat om te leven in harmonie met die natuur, op het ritme van de seizoenen.

Het resultaat was misschien wel de meest bijzondere gezinswoning die België ooit heeft gekend. En een die ook ruchtbaarheid kreeg tot ver buiten onze landsgrenzen. Vijftig jaar later blikt Lode Janssens samen met zijn zoon Wouter en enkele toenmalige bezoekers terug op wat op alle vlakken een onvergetelijk avontuur is geweest. Van de voorstelling van de plannen in het plaatselijke gemeentehuis tot die beruchte nacht in de winter van 1982…

Deel dit artikel:

Onze partners