Dorte Mandrup: 'Ik ben geen vrouwelijke architect. Ik ben architect'

De Deense architecte Dorte Mandrup kroop in haar pen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Ze begrijpt niet waarom zij steevast wordt weggezet als ‘vrouwelijke’ architect terwijl haar mannelijke collega’s gewoon ‘architect’ zijn.

De aanleiding voor het opiniestuk was een lijst van architectuursite Dezeen met de 50 meest inspirerende vrouwelijke architecten en ontwerpers, waarin ook Mandrup was opgenomen. “Hoewel ik het gebaar apprecieer en sympathiseer met het idee om hulde te brengen aan het relatief kleine aantal vrouwen die hun stempel op de internationale architectuur hebben kunnen drukken, vind ik dergelijke lijstjes een stap in de verkeerde richting. Ik ben geen vrouwelijke architect. Ik ben een architect”, stelt ze onomwonden.

Volgens Mandrup wordt zelden gesproken van vrouwelijke boekhouders, advocaten en journalisten, maar zijn vrouwelijke architecten een veelgebruikte term.

“Als we over gender praten, praten we doorgaans over vrouwen. Mannen hebben niet echt een gender. Ze zijn…neutraal. Gendervrij. Dat is waarom de term ‘mannelijke architect’ niet bestaat. ‘Architect’ volstaat.  

Verder zegt ze nog dat ze in 2007 een prestigieuze Deense award won, waarbij naast andere kwaliteiten ook de vrouwelijkheid in haar projecten geprezen werd. “Ik vraag mij af of de jury de ‘mannelijkheid’ van een mannelijke architect op dezelfde manier zou prijzen. Allicht niet, aangezien de term ‘vrouwelijke architectuur’ vaak gebruikt wordt als een niet-expliciet label voor architectuur die geen echte bedreiging vormt voor de jongens aan de top, in wat ik graag als ‘the boy zone’ omschrijf. Vrouwelijke architectuur is ongevaarlijk. Prachtig, maar ongevaarlijk. Geen wolkenkrabbers hier. Geen bedrijfshoofdkwartieren. Geen concurrentie.”

Lees het volledige opiniestuk hier

Bron: Dorte Mandrup

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage