Duco hoofdrolspeler voor natuurlijke ventilatie in kantoorgebouw DM&S

In mei 2015 verhuisde het reclamebureau DM&S van Oostkamp naar Brugge. 3Architecten uit Roeselare nam het ontwerp voor zijn rekening. De eisen van DM&S waren bescheiden: een uitgesproken gebouw met aandacht voor natuurlijke ventilatie. De architecten klopten voor dat laatste aan bij Duco.

Binnenklimaat

Binnen de muren van DM&S moet outside the box gedacht worden en moeten nieuwe ideeën aan het licht komen. Om die bedrijfswaarden te ontwikkelen, wil het bedrijf een optimaal werk- en binnenklimaat: “Op die manier wordt het risico op onder meer hoofdpijn, slaperigheid, en verhoogd ziekteverzuim aanzienlijk verminderd,” vertelt architect Christophe Keirsbilck. De keuze voor een C-systeem lag daarom voor de hand. Bij het volledig op touw zetten van het  binnenklimaatconcept kwam Duco in beeld: “Dankzij het Duco-at-Workconcept heeft het bedrijf, gespecialiseerd in natuurlijke ventilatie en zonnewering, immers alle kennis in huis om kantoren te voorzien van een gezond, comfortabel, en energiezuinig binnenklimaat,” verduidelijkt de architect.

 

Integratie in gevelbeeld

De invulling voor het ventilatiesysteem werd na een studie door Duco gerealiseerd met behulp van de vraaggestuurde natuurlijke ventilatie van het Duco Comfort Plus System. De verse buitenlucht komt rechtstreeks het kantoorgebouw binnen via zelfregelende ventilatieroosters. “Doordat er bij DM&S geopteerd werd om heel wat grote glaspartijen te voorzien, was het niet eenvoudig om een geschikt type rooster te vinden dat even breed was als het raamprofiel,” klinkt het. “Daarbovenop sprak de bouwheer de uitdrukkelijke wens uit om de ventilatieroosters in de gevel weg te werken. Met de DucoTop 60 ZR biedt Duco een esthetische oplossing zonder in te boeten aan functionaliteit.”

Zo heeft de DucoTop 60 ZR de uniek verstelbare diepte als voordeel; hierdoor konden de lange glaspartijen van natuurlijke ventilatieroosters voorzien worden voor de toevoer van grote debieten buitenlucht. De DucoTop 60 ZR kon bovendien snel en eenvoudig op de raamprofielen worden geplaatst, wat leidde tot een haast onzichtbare integratie in de gevel.

 

Afvoer

Naast de toevoer van verse buitenlucht is een even belangrijke factor de afvoer van vochtige en vervuilde lucht. In samenspraak met het architectenbureau heeft DM&S gekozen voor de slimme en stille afvoerventilator DucoBox Focus. De DucoBox Focus kwam als winnaar uit de bus dankzij zijn mogelijkheid om in elke kantoorunit afzonderlijk af te voeren wanneer nodig, en bovendien in de juist hoeveelheid. De installatie was ook vrij eenvoudig en er moesten geen extra complexe afvoerkanalen geïnstalleerd worden. “Deze zomer is het vrij warm geweest, maar op het kantoor was het altijd aangenaam. Wij zijn dus zeer tevreden,” klinkt het bij 3Architecten.

 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage