Duco's zonwering geeft levendige toets aan reconversieproject Livingstone

Samen met Duco Ventilation & Sun Control werkte architectenbureau Archi 2000 aan de herbestemming van voormalig DVV-hoofdkantoor in Brussel. Bij het reconversieproject Livingstone maakten de partners vooral gebruik van duurzame en architecturale opties om de woonfunctie terug te brengen in de overtollige kantooroppervlakten.

Van kantoor naar woning

De grootste uitdaging voor het project bestond erin om de zakelijke strakheid van de kantooromgeving op een duurzame en functionele manier om te bouwen naar een open en aangename leefomgeving. Archi 2000 en Duco beslisten zo om het horizontale karakter van de gevel grotendeels te behouden, maar om wel het complex in twee delen op te splitsen. Ongeveer 17000 m², met inbegrip van terrassen, fungeert hiervan als woningbouw. Het complex is gegroepeerd in vier woonblokken en herbergt een pub, supermarkt, postkantoor en 122 appartementen. Het gehele Livingstone complex biedt bovendien veel comfort en doet het ook goed op vlak van energieverbruik, met een K-waarde van 30 en E-waarde van 70. Het resultaat van het renovatieproject is de selectie van Livingstone als laureaat van de wedstrijd 'Herbestemming van leegstaande kantoorgebouwen in huisvesting' van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Zonwering

Voor een buitenzonwering is het belangrijk een optimaal evenwicht te vinden tussen het zicht naar buiten bewaren en een efficiënte afscherming van de zonnestralen zodat de binnentemperatuur tijdens de zomermaanden steeds fris blijft. Voor het Livingstone renovatieproject kozen Archi 2000 Duco voor twee verschillende zonweringsystemen: DucoSlide Wood en DucoSun Ellips 150. DucoSlide Wood bestaat uit een combinatie van mobiele houten lamellen van de duurzame en veerkrachtige houtsoort Wester Red Cedar en een aluminium kader. Door de onzichtbare bevestiging van de lamellen binnen het kader heeft het hout ruimte voor speling en is de kans op vervorming uiterst klein. Voor het project was het noodzakelijk dat de schuifpanelen maar een beperkte dikte hadden zodat er twee panelen achter elkaar konden worden geplaatst, wat voor een zekere dynamiek in de gevel zorgt aardoor het gebouw tot leven komt.

De DucoSunEllips 150 ellipsvormige lamellen werden als terrasoverkapping verweven in de constructie. De minimalistische bevestigingsmessen, het eenvoudige bevestigingssysteem en de manier waarop de luifel aan zijn uiteinde verdunt met de inclinatiehoek van de lamellen zorgde voor een mooie integratie met de rest van het architecturale concept van Livingstone. Daarnaast creëerde de lichtgrijze kleur van de lamellen voor een mooie lichtweerkaatsing waardoor ze mooi met de lucht integreerden. Naast het behoud van daglicht zorgden beide zonweringsystemen er op een natuurlijke en energiezuinige manier voor dat zonnestralen de kans niet zouden krijgen om rechtstreeks de binnenruimte van het hoogste woonblok van Livingstone op te warmen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage