Edelsmid Ingrid Adriaenssens ontwerpt lichtschakelaars voor Lithoss

De Gentse edelsmid Ingrid Adriaenssens gaat in zee met Lithoss. Ze ontwerpt ‘select(ed) by Ingrid Adriaenssens’, een nieuwe reeks lichtschakelaars voor de Belgische fabrikant. De ontwerpen zijn handmade en combineren bijzondere basismaterialen als koper en email met design.

Lithoss wilde een alledaags gebruiksvoorwerp omtoveren tot een kunstwerk. Daarom schakelde het bedrijf Adriaenssens in om een nieuw gamma high-end lichtschakelaars te ontwerpen. Niet zomaar schakelaars, maar kleine kunstwerkjes. Select(ed) by Ingrid Adriaenssens valt naast het design op door de materialen waaruit de schakelaars zijn gemaakt: koper en email. “Ik combineer het eeuwenoude ambacht van het emailleren met de duurzaamheid van koper. En dat voor alledaags gebruik”, zegt de edelsmid.

 

Designschakelaars

De schakelaars uit deze collectie zijn geen klassieke lichtknoppen. Deze designschakelaars zijn handgemaakte juweeltjes. Ze bestaan uit een koperen afdekplaat, met daarover een transparante emaillen laag en een schakelknop, ook van email. De doorzichtige laag email laat de koperen basis doorschijnen. “Manueel emailleren is sowieso al een kunst, en in dit project nog meer”, zegt Adriaenssens. “Koper emailleren is niet niets. De uitdaging zit in de warmte-uitzettingscoëfficiënt van koper.” De ontwerpster koos voor pure, loodvrije emailpoeders met intense kleuren.

Willem Hugonet, Louis Montigny, Jacob Van Artevelde en Jan Borluut: het zijn namen die wellicht een licht doen branden. Zij lenen hun naam aan de vier schakelaars van de nieuwe serie ‘select(ed) by Ingrid Adriaenssens’. Hugonet maakte naam als kanselier van Bourgondië onder Karel de Stoute. Montigny speelde als liberale jurist een belangrijke rol in de negentiende-eeuwse schoolstrijd. Jacob van Artevelde werd bekend door zijn opstand tegen Frankrijk tijdens de Honderdjarige Oorlog. Jan Borluut, tot slot, was een rijke patriciër en krijgsheer, die een groep Gentenaars aanvoerde tijdens de Guldensporenslag.

 

Knipoog naar Gent

Door de vier schakelaars te noemen naar deze illustere Gentenaars, knipoogt Adriaenssens naar de stad waar ze woont en werkt: “Elke schakelaar heeft zijn eigen kleur en ontwerp, zoals ook elke figuur zijn eigenheid heeft.”

Ingrid Adriaenssens verdiende internationaal haar strepen als edelsmid en juwelier. Ze werkt zowel met traditionele als hedendaagse technieken en heeft een voorkeur voor goud, zilver, edelstenen en natuurlijke materialen.

Bron: Lithoss

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage