Eerste huurder neemt intrek in kantoren Gare Maritime

Neutelings Riedijk Architects, Bureau BouwtechniekExtensa en Accenture Belgium vierden op donderdag 14 november de opening van het eerste deel van de transformatie van het monumentale Gare Maritime in Brussel. Accenture Belgium is het eerste bedrijf dat zijn intrek nam in de gloednieuwe kantoren. “Deze unieke locatie weerspiegelt onze al even unieke persoonlijkheid: stevig geworteld in het verleden, maar altijd met het oog op de toekomst”, klinkt het bij het dienstenbedrijf.

Gare Maritime, opgetrokken in de beginjaren van de 20ste eeuw, was ooit een belangrijk knooppunt voor de internationale handel, met naast verschillende treinsporen ook verschepingskaaien, depots en een douanekantoor. Na het stopzetten van de economische activiteiten geraakten de statige overkappingen van staal en glas, de houten dakpartij en de grote gietijzeren steunpilaren in art-nouveaustijl echter in verval. Projectontwikkelaar Extensa besloot daar iets aan te doen en laat het oude stationsgebouw nu omtoveren tot een overdekt stadsdeel met horecafaciliteiten, showrooms promenades en kantoren. Het ontwerp is van het Nederlandse Neutelings Riedijk Architects, bekend van onder mee het Antwerpse MAS en Bureau Bouwtechniek. Met project Gare Maritime wil het nu ook aan onze hoofdstad een nieuwe architecturale parel toevoegen, “een stad waar het nooit regent”, zoals de architecten het ontwerp zelf omschrijven.


Paviljoenen uit CLT-hout

De 45.000 m² grote oppervlakte van het station krijgt er nog eens 35.000 m² bij dankzij de bouw van twaalf nieuwe paviljoenen volledig gemaakt van CLT-hout. Op het gelijkvloers komen winkels, showrooms en horecazaken, op de verdiepingen kantoren. Die nieuwbouwvolumes creëren een structuur van boulevards, straten, parken en pleinen, zorgvuldig ingepast in de centrale constructie. In het midden van het voormalige station blijft een gedeelte met aan weerszijden een royale en groene voetgangersboulevard open voor openbare evenementen.

Accenture Belgium betrekt nu als eerste bedrijf zijn nieuwe kantoren in het Gare Maritime. “Deze unieke locatie weerspiegelt onze al even unieke persoonlijkheid: stevig geworteld in het verleden, maar altijd met oog op de toekomst”, klinkt het.


Grootste zonnepanelenpark van Brussels Gewest

Naast het creëren van een aangename verblijfplaats voor dagelijkse gebruikers, heeft het project ook de ambitie om een van de belangrijkste toeristische attracties in het Brussels Gewest te worden. Het project zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Tour & Taxis-site en van de hele Kanaalzone.

Met 10.000 zonnepanelen op het dak zal het complex trouwens de grootste oppervlakte aan zonnepanelen in het Gewest tellen. De renovatie en herbestemming van het Gare Maritime begon in 2016, in de zomer van 2020 zou het project, dat om en bij de 100 miljoen euro zal kosten, klaar moeten zijn.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage