Excentrieke Franse villa biedt na renovatie plaats aan acht sociale woningen (D'HOUNDT+BAJART)

De Villa Maillard, genoemd naar zijn architect, is een opvallend gebouw aan de Avenue de la Marne in de Franse grensstad Tourcoing. Lange tijd onverzorgd en verwaarloosd, is de Villa Maillard nu volledig gerenoveerd door het lokale architectenbureau D'HOUNDT+BAJART en uitgebreid tot acht sociale woningen in het hart van een prachtige tuin.

De villa in Anglo-Normandische stijl was al een excentriek exemplaar toen het in de jaren 1930 werd gebouwd. Het doet denken aan een mondaine badplaats en past perfect in de geschiedenis van de boulevard waar rijke industriƫle families uit Groot-Rijsel vroeger wedijverden in extravagantie. De transformatie van de Villa Maillard is in overeenstemming met de geest van die tijd, gekenmerkt door de bouw van kwalitatieve en fantasierijke huizen.

Vakmanschap

Bij de zorgvuldige renovatie hebben de architecten veel aandacht besteed aan details zoals het stucwerk, waarbij het houtskelet is opgevuld met schuine bakstenen. De volumes van het dak zijn herschapen zoals ze oorspronkelijk waren met een traditioneel geraamte dat veel vakmanschap vereist. Omdat het frame niet kon worden verhoogd, moesten de ambachtslieden de volumes opnieuw ontwerpen en hun montage vanaf de grond bedenken.

Silhout

Het silhouet van het huis wordt versterkt door een voorverweerde bruinrode zinken bekleding die zich perfect aanpast aan de vorm van het geraamte en het huis tot op de begane grond bedekt. De kleuren vernieuwen de chromatische tinten van het historische gebouw en contrasteren met de nieuwbouw. Die lichte uitbouwen met houten frame zijn gebouwd op de plaats van de oude boogramen, alsof er op natuurlijke wijze takken uit het frame ontspringen. Het op planten geĆÆnspireerde omhulsel herbergt een loggia in boomhutstijl op de eerste verdieping.

Japanse notenbomen

Naast de architectuur is een ander belangrijk kenmerk van de Villa Maillard het park met opmerkelijke Japanse notenbomen. Deze bomen maken deel uit van het plaatselijke erfgoed, terwijl het huis dat niet is, en hebben het dus beschermd tegen ambitieuzere vastgoedprojecten waarbij ze gekapt hadden moeten worden. Als eerbetoon aan dit natuurlijke erfgoed zijn de uitbouwen bekleed met de stijlvolle bladeren van de notenboom.

Bron: ArchDaily

Deel dit artikel:

Onze partners