Five AM geeft zeecontainers tweede leven

Eind 2012 namen drukkerij Drukta en mailingbedrijf Formail hun intrek in een nieuwe Kortrijkse locatie. Geen nieuwbouw, maar wel een voormalige opslagplaats van een textielbedrijf met een oppervlakte van 4.000 m2. Voor de inrichting van het kantoorgedeelte zochten beide bedrijven naar een oplossing die nauw aansloot op hun verlangens en budget. Tegelijk moest ze in het oog springen door een origineel, creatief concept dat de link legde tussen de bureaus en de machines in het atelier. Een kolfje naar de hand van Five AM interieurarchitecten uit Kortrijk.
Eind 2012 namen drukkerij Drukta en mailingbedrijf Formail hun intrek in een nieuwe Kortrijkse locatie. Geen nieuwbouw, maar wel een voormalige opslagplaats van een textielbedrijf met een oppervlakte van 4.000 m2. Voor de inrichting van het kantoorgedeelte zochten beide bedrijven naar een oplossing die nauw aansloot op hun verlangens en budget. Tegelijk moest ze in het oog springen door een origineel, creatief concept dat de link legde tussen de bureaus en de machines in het atelier. Een kolfje naar de hand van Five AM interieurarchitecten uit Kortrijk.




Beleving en transparantie

Begin februari stapten Drukta en Formail gezamenlijk naar Five AM met de vraag een originele oplossing te bedenken voor de inrichting van het kantoorgedeelte in hun nieuw bedrijfsgebouw. Drukta wilde af van het klassieke beeld van een drukkerij waarin weinig aandacht aan de uitstraling wordt geschonken. Wel zochten de eigenaars naar een concept waarin de beleving centraal zou staan en klanten een levendige herinnering aan hun bezoek zouden overhouden. Ook voor Formail speelde de link tussen het atelier/de machines en de kantoren een belangrijke rol. Gedaan met hokjesdenken, maar wel een optimale transparantie tussen de verschillende activiteiten van het bedrijf.




Tijdens de zoektocht naar een geschikte partner voor dit project, sprong het ontwerp dat Five AM destijds maakte voor kunstencentrum Liebaert Projects, meteen in het oog (zie www.fiveam.be). Meer bepaald de zeecontainers die in de grotere ruimte als een soort wandelpad werden opgesteld. Ook voor de integratie van het kantoorgedeelte in de 4.000 m2 grote bedrijfshal leken containers – of een ander type units – de aangewezen oplossing.




Upcyling

Vanuit ecologisch oogpunt zagen beide bouwheren dus wel brood in de recyclage en de opwaardering van tweedehandse containers. Upcycling dus. In plaats van een volledig nieuwe constructie in de fabriekshal te bouwen, werd op die manier bestaand materiaal op een duurzame manier hergebruikt. Bovendien biedt hun flexibel en modulair karakter heel wat mogelijkheden. De beslissing over het basismateriaal was dus snel genomen. Van dan af kon Five AM aan de slag met de opstelling, de inrichting, de afwerking en... de keuze van de containers. Die werden hoogstpersoonlijk uitgekozen in de haven van Antwerpen en samengebracht in een testopstelling. Deze leerde het duo welke indeling een optimale relatie met de bestaande structuur – het ateliergebeuren – mogelijk maakte. De klant verlangde immers niet enkel een creatief, origineel en aantrekkelijk ontwerp. Minstens even belangrijk was de link met het geheel. De originele visie van het kantoorgedeelte moest uitstralen op de werkzaamheden van beide bedrijven. Bovendien zorgde Five AM zowel voor visibiliteit, transparantie en bereikbaarheid, door het gebruik van grote ramen en stalen trappen tot aan de kantoren.
 



Van container tot kantoor

Na het finetunen van de plannen werden alle zeecontainers aangepast aan hun nieuw leven als kantoorruimte. Openingen voor deuren, ramen en doorgangen kwamen erin. Tussenwanden werden geplaatst. De buitenkant werd geverfd in contrasterende kleuren met het beton van de fabriekshal (zwart voor Drukta, geel en zwart voor Formail). En tenslotte vertrokken ze op opleggers richting Kortrijk, waar ze met veel precisie in het gebouw naar hun uiteindelijke positie werden geschoven (zie ook http://vimeo.com/48512591#). Ze verdwenen echter niet volledig in het gebouw, waardoor ze ook van buitenaf zichtbaar bleven. De ingang van Drukta bijvoorbeeld steekt een halve meter uit het gebouw en voor Formail werden de voormalige laadkades gebruikt. Belangrijke troeven van deze opstelling zijn dat natuurlijk licht in de bureaus kon invallen en dat de containers ook naar buiten toe een zeker cachet aan het bedrijf geven.
 



Eenvoud siert

Voor de afwerking van de containers streefde Five AM naar een sobere, maar toch aantrekkelijke stijl, die inspeelde op de voorkeur van elk van de bouwheren. Zo werd voor de wandbekleding constructiemateriaal gebruikt. Bij Drukta zorgen de binnenwanden in multiplex voor een esthetische look en creëren ze een warm en gezellig gevoel. Dit laatste wordt overigens nog versterkt door de keuze voor vast tapijt. Bij Formail werd het iets strakker gehouden met wit geschilderde MDF platen. Hier speelde ook het functionele aspect mee want de containers staan deels buiten en moesten geïsoleerd worden. Ook qua verlichting koos Five AM voor soberheid: ritmisch opgestelde TL-verlichting in de kantoren en indirect licht in de sanitaire ruimtes. Naast kunstmatige verlichting werd vooral bij Formail aandacht besteed aan het binnentrekken van natuurlijk licht: door het plaatsen van grote ramen in de containers en de gevel, maar ook door het creëren van een lichtstraat in polycarbonaat in de ruimte voor manuele handling. Op die manier werden de stoere containers omgedoopt tot luchtige bureaus waar het aangenaam werken is.




Herbruikbaar concept

Het gebruik van zeecontainers voor het maken van grotere constructies, en het inpassen ervan in bestaande gebouwen, is niet nieuw als duurzame en snelle manier van bouwen. Five AM zorgt echter wel voor een originele invulling, die ook op andere bedrijven kan worden toegepast. Door de keuze van de materialen en de doordachte indeling is het duo erin geslaagd voor een al bij al bescheiden budget een resultaat te creëren dat in lijn ligt met de visie van beide bouwheren. Bovendien zorgt het modulaire karakter voor flexibiliteit, want zonder ingrijpende werken kunnen op termijn extra containers worden bijgeplaatst, of de bestaande verplaatst naar een andere locatie. Maar het moet gezegd, zowel Drukta als Formail zijn tevreden over het eindresultaat en nog eens verhuizen staat dus niet meteen op de planning.





Foto's: Thomas De Bruyne

Deel dit artikel:

Onze partners