Foster+Partners ontwerpt hart van Amaravati

In Andhra Pradesh, een deelstaat van India, is momenteel de nieuwe duurzame hoofdstad Amaravati in volle ontwikkeling. Het Britse architecten- en designbureau Foster+Partners werd aangesteld om twee hoofdgebouwen in het hart van de stad te ontwerpen.

Amaravati is een 217 vierkante kilometer grote stad die aan de oevers van de Krishna-rivier wordt opgetrokken. De stad werd gecreëerd toen de grenzen tussen Andhra Pradesh en de nieuwe losgerukte deelstaat Telangana werden hertekend. De nieuwe nederzetting wordt volgens Norman Foster, CEO van Foster+Partners, gezien als een van de meest duurzame steden in de wereld. “Het ontwerp brengt decennialang onderzoek naar duurzaamheid samen in één stad, gecombineerd met de laatste technologieën die momenteel in India ontwikkeld worden”, aldus Foster.

 

Watertaxi’s

Eyecather is het 5,5 kilometer lange en 1 kilometer brede regeringscomplex dat recht door het centrum van de stad loopt. De combinatie van een woonblokkenpatroon met natuurelementen in de vorm van veel groen en mini-riviertjes zijn een knipoog naar zowel New York als naar het werk van de Britse architect Edwin Lutyen in New Delhi. Ruim 60 procent van het regeringscomplex wordt ingenomen door groen of water. Fietspaden, watertaxi’s en routes voor elektrische wagens zorgen voor een ruim aanbod aan ecologische transportmogelijkheden. Daarnaast werden straten en pleintjes in functie van de schaduw ontworpen om zo mensen aan te moedigen te voet te gaan.

 

250 meter hoog Parlement

In het middelpunt van het uitgebreide complex staat het 250 meter hoge parlement, ontworpen door Foster+Partners. Die hoogte wordt niet bereikt door een ontelbaar aantal verdiepingen, maar wel door een gigantische naald die parmantig op het dak van het gebouw pronkt. Het dak zelf doet dienst als een geribbelde en licht- en luchtdoorlatende luifel. Wat de indeling van het parlement betreft werd stevig rekening gehouden met de Vaastu-principes. Zo wijst de publieksingang naar het zuiden, komende de ministers binnen aan de westkant en bevindt de kamer voor debat zich aan de zuidwestkant.

 

Stoepa

Vlakbij het parlement bevindt zich het hooggerechtshof, het tweede gebouw van de hand van Foster+Partners. Het dak heeft de vorm van een Indische stoepa en ook hier zorgt een luifel voor de nodige schaduw en afkoeling. Het gebouw zelf is een overzichtelijke lagencombinatie van kamers en wandelgangen, zoals de indeling van een traditionele tempel. De meer publieke ruimtes, zoals rechtzalen en het administratieve centrum, bevinden zich aan de rand van het gebouw. Naar analogie met de volledige site brengen een ruime tuin en dakterras het nodige groen naar het hooggerechtshof.

Bron: Dezeen

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage