Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) en Clinique du MontLégia (ASSAR ARCHITECTS i.s.m. Artau Architectures) in de running voor MIPIM Awards 2021

De finalisten voor de MIPIM Awards 2021 zijn zopas bekendgemaakt. Ook twee Belgische projecten maken kans op een prijs. Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) maakt kans op een award in de categorie ‘Best Refurbished Building’. Het MontLégia-ziekenhuis in Luik (ASSAR ARCHITECTS / Artau Architectures) dingt mee in de categorie ‘Best Healthcare Development’.

De jury van de MIPIM Awards 2021 selecteerde de 50 beste projecten uit 172 inzendingen afkomstig uit 36 landen. Naast de gewoonlijke criteria kijkt de jury dit jaar ook naar hoe het project zich aanpast aan de gevolgen van de coronapandemie op de manier waarop mensen leven, werken, winkelen en zich ontspannen. De winnaars worden bekendgemaakt op 8 september in Cannes.


Twee Belgische kanshebbers

Voor Gare Maritime, de ‘stad waar het nooit regent’ op het Brusselse Tour & Taxis, zou een MIPIM Award allesbehalve de eerste prijs zijn. Dit voormalig goederenstation werd door Neutelings Riedijk Architects, Bureau Bouwtechniek en JDMA, in opdracht van Extensa en in samenwerking met  Ney & partnersboydens engineering en OMGEVING, omgetoverd tot een inspirerende werkplek en aangename publieke ruimte, en is het grootste CLT-project in Europa.

Het ziekenhuis Clinique du MontLégia opende in de lente van 2020 de deuren in Luik. Het imposante complex verrees op een voormalige industriële site die hoog boven de stad uittorent en telt maar liefst achthonderd bedden. Het ziekenhuis brengt de activiteiten en het personeel van de drie ziekenhuizen en klinieken van de groep CHC (Centre Hospitalier Chrétien) samen en werd ontworpen door ASSAR ARCHITECTS en Artau Architectures i.s.m. Greisch en Tractebel Engineering. 

Voorgaande edities

De voorgaande twee edities waren ook telkens meerdere Belgische projecten genomineerd, maar kon geen enkel project de nominatie verzilveren. De laatste Belgische winnaars dateren van 2018. Toen won het Brusselse Îlot Sacré van DDS+ de MIPIM Award in de categorie ‘Best Redidential Development’. Het Antwerpse Havenhuis van Zaha Hadid Architects schoot de hoofdvogel af in de categorie ‘Best Refurbished Building’

Bron: MIPIM Awards
Deel dit artikel:
Onze partners