Gents nieuwbouwproject København krijgt vorm

In de Gentse wijk Muide-Meulestede krijgt het nieuwbouwproject København vorm. Langs het water laten CORES Development en Canal Properties 82 luxeappartementen optrekken, met een mix van 1-, 2-, en 3-slaapkamerunits. Bontinck Architecture & Engineering gebruikte de footprint en bouwhoogte van de naastliggende historische loodsen als basis van het nieuwe volume. BM Engineering staat in voor de studie stabiliteit, speciale technieken en BIM-coördinatie.

“De unieke ligging is de grootste troef van dit nieuwbouwproject”, klinkt het bij Bontinck Architecture & Engineering. “København is gelegen aan het water, binnen een historisch maritiem/industrieel kader, in een rustige buurt en toch niet ver van het stadscentrum.” 82 appartementen krijgen er vorm, voorzien van een ondergrondse parking met 155 parkeerplaatsen en 188 fietsstalplaatsen.

Het gebouw ligt in het verlengde van een rij historische havenloodsen. De footprint en bouwhoogte van de loodsen vormen de basis van het nieuwe volume. Het idee van de sokkel en uitgesproken kroonlijst als beeldbepalende horizontale geleding trekken de architecten door. De horizontaliteit wordt verder versterkt door middel van vrijhangende terrassen. In tweede instantie wordt een verticale geleding gerealiseerd door middel van uitspringende penanten in het gevelmetselwerk, gebaseerd op de kolommenstructuur van de loodsen.

Het project voldoet aan de geldende EPB-normen, evenals aan de regels aangaande waterbuffering en –hergebruik. Het hemelwater wordt hergebruikt voor toiletspoeling van de gelijkvloerse appartementen. De overloop van de hemelwaterput alsook de afvoer van de terrassen zijn aangesloten op een infiltratievoorziening.

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners