Gewikt en Gewogen: Thomas Dierickx (BURO II & ARCHI + I) over AnemoScreen

’t Is niet dat ze bij VenhoevenCS en BURO II & ARCHI + I de Mechelse zwemmers in de Nekkerpool het licht niet in de ogen gunnen, maar de weerspiegeling van de zonnestralen op het wateroppervlakte kan leiden tot verblinding met kop-staartaandrijvingen of overige calamiteiten in het bassin tot gevolg. Om dat tegen te gaan opteerde het bureau voor de AnemoScreen zonwering van Helioscreen opdat iedereen zich als een veilige vis in het water voelt. Thomas Dierickx geeft toelichting bij deze keuze.
’t Is niet dat ze bij VenhoevenCS (ontwerpend architect) en BURO II & ARCHI + I  (uitvoerend architect) de Mechelse zwemmers in de Nekkerpool het licht niet in de ogen gunnen, maar de weerspiegeling van de zonnestralen op het wateroppervlakte kan leiden tot verblinding met kop-staartaandrijvingen of overige calamiteiten in het bassin tot gevolg. Om dat tegen te gaan opteerde het bureau voor de AnemoScreen zonwering van Helioscreen opdat iedereen zich als een veilige vis in het water voelt. Thomas Dierickx van BURO II & ARCHI+I geeft toelichting bij deze keuze.
Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Het doel van de schermen was om verblinding tijdens waterpolowedstrijden tegen te gaan. Omwille van de esthetiek, het onderhoud en mogelijke problemen in verband met vandalisme werd gekozen voor een buitentoepassing. Helioscreen was toen de enige fabrikant die een windvaste buitenzonwering met een hoogte van 6 meter had en die de nodige garantie kon leveren. Bovendien was het mogelijk om het geheel in te bouwen in het vrije muurpakket van 15 cm.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De aandacht werd hoofdzakelijk gelegd op de inbouwmogelijkheden waardoor het mogelijk was om het scherm mee te integreren in de dikte van de gevel. Daarnaast moesten onderhoudsinterventies eenvoudig uit te voeren zijn.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Omdat de doeken zo sterk zijn, is het mogelijk om deze zonwering met grote hoogte uit te voeren. Daardoor kunnen de schermen gebruikt en toegepast worden bij dubbele verdiepingshoogtes. Het gekozen doek heeft een goede transparantie van binnen naar buiten waardoor het geen afbreuk doet aan het open karakter van het gebouw.

    Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Grotere uitvoeringshoogtes zijn welkom. Twee geleiders naast elkaar geven een aanzienlijke breedte die breder is dan de gordijngevelprofielen; smallere geleidingsrails zouden dus een verbetering zijn. Daardoor zou het systeem subtieler gemonteerd kunnen worden op een gordijngevelsysteem.

Het zou ook interessant zijn om de mogelijkheid te voorzien om twee geleiders in hoekvorm op een subtiele manier tegen elkaar te laten aansluiten. Daarnaast is het wellicht een idee om de kasten langs alle vlakken op voorhand van montageopeningen te voorzien om het inbouwen te vereenvoudigen.


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

De demontagemogelijkheden voor het onderhoud zijn zeer belangrijk. Het is raadzaam om net onder de kast de geleidingsprofielen te onderbreken zodat bij een defect of onderhoud de kast op een eenvoudige manier weggenomen kan worden zonder alle geleiders te moeten demonteren.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

Dit product is interessant voor alle projecten waar het wenselijk is om een bedienbare zonwering te hebben met een hoogte tot 6 meter waarbij men visueel niet gestoord of opgesloten wil worden door bijvoorbeeld de ritmiek van lamellen.
Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De aannemingsprijs kwam overeen met onze ramingsprijs. De vierkantemeterprijs van de Helioscreens lag 30% lager dan deze voor gemotoriseerde lamellen.
Deel dit artikel:
Onze partners