Gewikt en Gewogen: Witte aluminium met staande naad (Riet Ide & Xavier Nolf, BURO II & ARCHI + I)

Twee witte parels in de duinen van Oostduinkerke. BURO II & ARCHI + I ontwierp deze kleine meergezinswoningen i.s.m. Frederic Kielemoes. Voor een krachtige en eenduidige architectuur is gekozen voor een uniforme gevelbehandeling van zowel de gevels als het dak. Architecten Riet Ide en Xavier Nolf van BURO II & ARCHI + I geven een woordje uitleg.

De keuze van de architecten viel op witte aluminium, als hedendaagse toepassing en interpretatie van de witte kustarchitectuur. De schil van de gebouwtjes is uitgewerkt met witte aluminium met staande naad, wat  perfect toepasbaar is zowel op de wand als op een dak. Het product bestaat uit een voorzijde 3 laags PVDF RAL 9002,  en een achterzijde primer van Euramax (legering 3005H42; dikte 0.7mm incl. folie).

 

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Op aanraden van de aannemer Ridder Skins for Building suggereerden we dit voorstel. Het initiële voorstel omvatte wit gelakte zink met staande naad. Gezien de minder goede ervaring met gelakte zink in het kustklimaat viel de keuze uiteindelijk op de behandelde aluminium platen met staande naad. Deze aluminium banen staan toe om zowel het dak als de gevels met één en hetzelfde materiaal te bedekken.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De aannemers ruwbouwwerk en schrijnwerken moesten garant staan voor een precieze detaillering en maatvoering om de vooraf bepaalde verhouding van de verschillende gevelbanen te kunnen toepassen.  Ook moesten ze overeen stemmen met de positie van het buitenschrijnwerk. De bouwheer was zeer snel overtuigd van deze specifieke keuze doordat ze een zuivere en scherpe detaillering toeliet.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Het grote voordeel is dat je deze gevelbekleding zonder achterliggende ventilatiezone op een volledig vlakke onderplaat kan bevestigen, wat doorbuiging en het risico op indrukken beperkt. De aluminium bekleding laat toe om dak- en geveldetails zo zuiver mogelijk uit te voeren.

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Aan de bovenzijde van de fels ben je verplicht om de geknipte fels om te plooien waardoor er een klein gaatje blijft waar er een minimale infiltratie kan zijn. Vermits het noodzakelijk is om achter de gevelbekleding een waterdichte dampopen folie te plaatsen, kan dit water en het condensatiewater aan de achterzijde van de aluminium bekleding niet naar binnen dringen. De waterdichte bekleding achter de alu gevelbekleding moet dus perfect uitgevoerd worden.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Een perfect waterdichte afwerking van de folie achter de alu gevelbekleding is belangrijk. De standaard breedte van de banen is 1200mm waaruit je verschillende breedtes kan versnijden. De lengte van de banen is beperkt.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

Dit product is interessant voor projecten waarbij de strakke belijning van de volumes tot hun recht dienen te komen en n waarbij er een haarfijne detaillering vereist is.

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De prijs ligt in dezelfde lijn van de gelakte zinken gevelbekleding met staande naad.

Deel dit artikel:
Onze partners