Het bewijs dat sociaal wonen ‘anders kan’: nieuw leven in het Liedekerkse dorpscentrum

Een bouwproject als hefboom voor een nieuwe dynamiek in een dichtbevolkte wijk die een nieuwe impuls nodig had: dat is wat de gemeente Liedekerke en de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting (GMV) voor ogen hadden, toen er sprake was om een uitstervend perceel in de Opperstraat nieuw leven in te blazen. A2D architecture 2 design en studiebureau D+A zetten mee hun schouders onder dit project, dat bewijst dat ook de bouw van sociale woningen gepaard kan gaan met ambitieuze doelstellingen op basis van architecturale meerwaarde en integratie in de nabije omgeving.

De bouwheer van het project is de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting (GMV), actief in sociale huisvesting met een werkingsgebied in een 13-tal gemeenten in het arrondissement Halle-Vilvoorde. De GMV verhuurt en verkoopt sociale woningen en biedt sociale leningen aan. Zo heeft GMV ca. 2.200 wooneenheden in haar patrimonium. In 2014 kwam daar dit opzienbarende project in Liedekerke bij. 

Op een braakliggend perceel liet de GMV samen met de gemeente Liedekerke een nieuw sociaal huisvestingsproject van 38 appartementen en 7 woningen bouwen, inclusief een ondergrondse parking en een publieke buitenruimte in het centrum van Liedekerke. Het stond voor alle betrokkenen vast dat dit geen ‘gated community’ mocht worden, maar net een project dat meerwaarde biedt voor iedereen: de bewoners, de nabije omgeving en de gemeente Liedekerke in zijn geheel. 

 

De vraag: Een stadskanker vermijden

Twee centrale assen vormen mee het hart van de gemeente Liedekerke: de Opperstraat en de Velodroomstraat. Het dorpscentrum heeft een bijzonder weefsel. De typische fijnmazige structuur van straten, steegjes, doorsteken en verbindingen heeft de potentie om een gezellig, charmant verblijfsgebied te zijn. Het gebrek aan structuur, uitstraling en identiteit haalde echter het imago van het hele kerngebied en het omgevende woonweefsel naar beneden.
Bovenal was er één specifieke die een doorn in het oog was: het stuk grond in Opperstraat, met onder meer een leegstaande winkelruimte en heel wat kleine, sterk verouderde woningen. Het is de taak van een dienst Omgeving om mee te waken over de kwaliteit van het straatbeeld en het woningaanbod. Daarom wilde de gemeente koste wat kost vermijden dat die zone zou uitgroeien tot een stadskanker. 

Het volledige artikel lees je op ruimtelijkrendement.be

 

 

Redactiebureau Palindroom maakte deze reportage in opdracht van het Vlaams Departement Omgeving, met medewerking van NAV, Medialife (video) en Marc Sourbron (fotografie). 

Bron: Departement Omgeving

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage