Doorzoek volledige site
10 mei 2021

BIG ontwerpt O-Tower in China: wolkenkrabber als oneindige lus

Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG
Illustratie | BIG

De Deense architectuurstudio BIG heeft een wolkenkrabber in de vorm van een oneindige lus ontworpen voor de Chinese smartphonefabrikant OPPO. De O-Tower zal de toegangspoort vormen tot het zakelijke district van Hangzhou en zo onderhandelen tussen de dense stad aan de ene en het natuurlijke landschap aan de andere kant.

De vorm van het onderzoeks- en ontwikkelingsgebouw in de Chinese stad Hangzhou komt volgens Brian Yang van BIG overeen met de ontwerpdoelen van de smartphonefabrikant, namelijk dat technologie een naadloze uitbreiding is van het leven. Zo verbindt het nieuwe hoofdkwartier van OPPO de grond met de lucht door een oneindige lus. De wolkenkrabber is een architecturale manifestatie van een OPPO-product doordat hij de levenskwaliteit in de stad vergroot met een moeiteloze elegantie.

 

Iconisch oriëntatiepunt

Het gebouw zal dienstdoen als een iconisch oriëntatiepunt en een toegang vormen tot het zakelijke district van de toekomstige Sci-Tech City in Hangzhou. Het zal gebouwd worden naast een natuurlijk meer en een park van tienduizend vierkante meter. De vorm van O-Tower is bovendien niet enkel zo bepaald dat het een oriëntatiepunt wordt voor de omgeving. Die is ook bedoeld om verschillende groottes van vloerplaten te bieden aan de gebruikers en om zoveel mogelijk natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht in de kantoren binnen te halen, zoals ook het geval zou zijn bij een smalle toren.

Op het gelijkvloers van de wolkenkrabber zal een publieke ruimte gesitueerd zijn die het moeraslandpark rond het gebouw en de publiek toegankelijke binnentuin verbindt. Zo komt het openbare domein tot in het hart van het gebouw. De lagere verdiepingen van het gebouw zullen gebruikt worden als tentoonstellingsruimtes, conferentiezalen en een kantine. De bovenste verdiepingen zullen dienstdoen als driedubbelhoge kantoorruimtes onder een hellend dak. De façade zal aanpasbaar zijn met patrijspoorten die zodanig georiënteerd worden dat er zo weinig mogelijk direct zonlicht en zo weinig mogelijk warmte binnenkomt in het gebouw. Zo implementeert BIG een principe van passief bouwen in O-Tower.