Investering gebouwluchtdichtheid al na 1 jaar terugverdiend

Specialist inzake luchtdichtheid Blowerproof merkt dat er in de bouwpraktijk niet altijd voldoende aandacht wordt geschonken aan de luchtdichtheid. Nochtans wordt deze beperkte investering snel terugverdiend, en geniet de gebruiker van flink wat extra wooncomfort, zo stelt Blowerproof.

De blowerdoor meting is sinds enkele jaren bijna een evidentie geworden in de dagelijkse bouwpraktijk. Dit kan immers een flink aantal E-peilpunten opleveren.

Specifieke ingrepen om een bepaalde vooropgestelde luchtdichtheid te halen, zijn echter eerder een uitzondering. Men moet zich wenden tot specialisten die de luchtdichtheid met garantie kunnen uitvoeren. Deze specialisten weten welke specifieke delen van het gebouw gevoelig zijn aan luchtlekken, en zullen daar luchtdichte coatings gaan aanbrengen. 

 

Ongecontroleerde luchtstroom

Het inschakelen van deze specialisten heeft echter een zekere (beperkte) meerkost, dus waarom zou een bouwheer of architect hierop inzetten? In de eerste plaats is de luchtdichtheid een maat voor het comfort in de woning. Luchtlekken betekenen immers tocht, en tocht betekent een (te) koude of (te) warme, ongecontroleerde luchtstroom in de woning. Het wegnemen van deze ongecontroleerde luchtstromen beteken in de praktijk het equivalent van het sluiten van een raam dat openstaat in de winter. In deze is dus luchtdichtheid een belangrijke component voor het thermische comfort van de woning.

Een bijkomend gegeven van deze tocht is dat koude buitenlucht in het stookseizoen op een binnentemperatuur gebracht moet worden. Wanneer men een slecht presterende gebouwschil heeft, dan zal de verwarmingsinstallatie harder moeten werken om de woning in zijn geheel op temperatuur te houden. Ze zal dus meer energie verbruiken, wat dus honderden euro’s per jaar aan gas, mazout, pellets, of elektriciteit kan kosten. 

 

Warmtepomp

In het geval dat de verwarmingsinstallatie een warmtepomp is, dan zal het te installeren vermogen van de warmtepomp (en dus haar prijs), berekend worden op de transmissie- en ventilatieverliezen van de woning. Een zwaardere warmtepomp, ten gevolge van hogere ventilatieverliezen, gekoppeld aan een slechte luchtdichtheid, zal zo een pak duurder worden. 

We zien vaak dat de meerkost om de warmtepomp 'veilig' te dimensioneren, ten gevolge van een 'onbekende' in de luchtdichtheid, meer kost dan de luchtdichtheid zelf aan te pakken. Bovendien zullen deze warmtepompen (die dus te zwaar berekend zijn) pendelgedrag (heel vaak aan- en uitgaan door een te hoog afgegeven vermogen) vertonen, waardoor ze sneller stuk gaan.

 

E- en S-peil

Het verbeteren van de luchtdichtheid heeft een rechtstreeks effect op het E- en S-peil, waardoor een andere interessante besparing kan gerealiseerd worden. Het Vlaams Energie Agentschap geeft vandaag nog steeds een vrijstelling van vijf jaar op de onroerende voorheffing bij woningen die een E-peil onder de E-20 bereiken.

Natuurlijk kan luchtdichtheid alleen niet instaan voor een E20-woning, maar ze heeft wel een fundamentele impact op de E-score, en heeft in tegenstelling tot de meerkosten van bijvoorbeeld warmtepompen, of zonnepanelen, slechts een beperkte impact op het bouwbudget. 

 

Financiële voordelen 

Investeren in luchtdichtheid kan op verschillende vlakken interessant zijn. Het onderstaande praktijkvoorbeeld bewijst dat:

Investering in een n50 waarde (met garantie) van 1, in een woning verwarmd met een warmtepomp, gekoppeld aan zonnepanelen, in functie van het bekomen van een E-peil onder de 20:

·        Investering Luchtdichtheid: eenmalig 2.400 euro

·        Besparing op de aankoop van de warmtepomp, ten gevolge van een betere luchtdichtheid en dus een lager warmteverlies: eenmalige besparing van 1.500 euro

·        Besparing per jaar aan energie door lagere warmteverliezen van de woning: 100 euro / jaar

·        Vrijstelling op de onroerende voorheffing voor 5 jaar voor een woning onder de E20, per jaar 800 euro jaar

Wanneer we dus de investering afwegen tegenover de besparing, dan merken we dat al na 1 jaar (1500+100+800= 2400€) de meerkost voor de luchtdichtheid terugverdiend zal zijn. Bovendien zal de woning gedurende de rest van haar levensduur meer comfort opleveren en minder energie verbruiken; wat ook de manier zal zijn waarop ze verwarmd wordt, zonder vervangings--of onderhoudskosten.

Investeren in de gebouwschil door een gegarandeerde luchtdichtheid is dus een meerkost die zich bliksemsnel terugverdient. En die gedurende de rest van de levensduur van de woning door blijft werken.

Bron: Blowerproof

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage