Jaaroverzicht: de 10 meest gelezen artikels van 2017

Onze redacteurs hebben u ook dit jaar vlijtig voorzien van het laatste architectuurnieuws. Maar welke artikels op Architectura.be werden in 2017 het meest gelezen? Wij plaatsen ze voor u op een rijtje in de vorm van een top tien. 

10. FEBE Element Awards 2017: de winnaars!

Prijzen interesseren u wel, zo blijkt. U was erg nieuwsgierig naar de winnaars van de FEBE Element Awards, de jaarlijkse prijzen van de federatie van de Belgische prefab betonindustrie. 8 Office Architects |Fondu Landscape ArchitectsAM Assar Architects | Artau | Hoet+Minne, Crepain Binst Architecture en Architecten Peter Bovijn + Sophie Watelle mochten zich tot de winnaars rekenen. (lees meer)
 

9. OMGEVING wint Jo Crepain Prijs voor Innovatief Architectenbureau

Dit jaar werden de Jo Crepain Prijzen voor de tweede keer uitgereikt. NAV wil hiermee architecten aanmoedigen die voortrekkers zijn op het vlak van architectuur, een uitgekiende bedrijfsvoering én maatschappelijk engagement. OMGEVING schoot de hoofdvogel af in de categorie Innovatief Architectenbureau. De jury was vooral onder de indruk van de unieke organisatiestructuur en het maatschappelijk engagement van het Antwerpse bureau. (lees meer)


8. 51N4E, ADVVT, JDS, Lhoas & Lhoas, NOA, Office en OMA in running voor Citroën Brussel

De reconversie van de Citroëngarage in Brussel zal zonder twijfel uitgroeien tot een van de meest prestigieuze projecten van onze hoofdstad de komende jaren. Heel wat lezers wilden dan ook weten wie de zeven finalisten waren van de internationale architectuurwedstrijd. De uiteindelijke winnaar kennen we in maart 2018. (lees meer)
 

7. Steen & Been: (Filip Canfyn): Ont-Oostendiseren

Steen & Been kon uiteraard niet ontbreken in de top tien. “Oostende mag geen tweede belle-époqueblunder maken maar moet ook verder kijken dan de belle-époqueneus lang is.” Filip Canfyn, ook in 2017 weer even spitant als altijd. (lees meer)


6. Belgische architecten op shortlist World Architecture Festival

Belgische architecten gooiden in 2017 ook internationaal hoge ogen. Zeven Belgische projecten prijkten op de shortlist van het World Architectura Festival, dat in november plaatsvond in Berlijn. Er kwamen geen landgenoten als winnaars uit de bus maar de shortlist halen, blijft gezien de wereldwijde concurrentie een straffe prestatie. (lees meer)
 

5. Rik Van Rossen: "Het S-peil is een dwaling"

In 2017 lag u al wakker van 2018. Het opiniestuk van Rik Van Rossen over het S-peil werd massaal gelezen. Ir. Arch. Rik Van Rossen omschrijft het S-peil als een "Schilpeil voor Onbruik". (lees meer)


4. Callebaut-architecten wint Jo Crepain Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau

En ja, alweer die prijzen die u het meest interesseren. Callebaut-architecten won dit jaar de Jo Crepain Prijs als meest Beloftevol Startend Architectuurbureau. In het juryrapport stond te lezen dat Callebaut-architecten al sinds 2006 vanuit Drongen aan de weg timmert in de nichesector van renovatie en restauratie van erfgoed. (lees meer)


3. META architectuurbureau, Souto de Moura en CFE aangeduid als voorkeursbieder voor nieuwe Beurssite in Brugge

De stad Brugge heeft eind 2017 het team ‘Beursgenootschap Souto de Moura – METACFE’ aangeduid als voorkeursbieder voor de ontwikkeling van de nieuwe Beurssite. Het team haalde het van onder meer Atelier Kempe Thill + Architectengroep III, OMA + U-define, Bjarke Ingels Group+Salens en KAAN architecten. Als de onderhandelingen vlot verlopen kan de opdracht in het voorjaar van 2018 definitief gegund worden. (lees meer)


2. Moeten architecten meer hun nek uitsteken en onverantwoorde opdrachten durven weigeren?

“Veel architecten kunnen zich helemaal vinden in de ideeën die onder meer Leo Van Broeck en onze eigen columnist Filip Canfyn verdedigen rond verdichting, inbreiding, kernversterking en andere aspecten van efficiënt ruimtegebruik. Maar welke architect durft het aan om vanuit die visie opdrachten te weigeren die niet in dat plaatje thuishoren?” Rik Neven, zaakvoerder van Architectura.be, zet zijn kritische bril op na een persconferentie over Mijn Huis Mijn Architect. (lees meer


1. Internationale onderscheiding voor architect Marie-José Van Hee

U bent een grote bewonderaar van de Gentse architecte Marie-José van Hee. Zoveel is duidelijk. Het meest gelezen artikel van 2017 meldt niet meer dan dat Marie-José van Hee een onderscheiding kreeg van de RIBA, de Royal Institute of British Architects. Genoeg reden voor u om te klikken, want ook op onze sociale media ging dit artikel viraal. Nogmaals proficiat aan de gelauwerde architecte. (lees meer)

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage