Kantoor voormalige tabaksfabriek wordt woonproject BAT Lavoisier (WDJA + TRANS + JAVA)

Het voormalige kantoorgebouw van de British American Tobacco in Sint Jans-Molenbeek wordt getransformeerd tot een woongebouw en voorzien van een uitbreiding op het dak. Op het naastgelegen terrein wordt een nieuwbouw gerealiseerd met appartementen op de verdiepingen en een bedrijfsruimte in de plint. De ruimte achter en tussen beide gebouwen is ontworpen als een gemeenschappelijke groene tuin voor de bewoners. Voor het ontwerp sloegen JAVA Architecten, TRANS architectuur | stedenbouw en WDJArchitecten de handen in elkaar.

Al in 2011 werd een deel van de voormalige tabaksfabriek door citydev.brussel omgebouwd tot ruimten voor productieactiviteiten. Binnenkort starten de werkzaamheden aan de transformatie van het kantoorgebouw tot wooncomplex. In totaal worden er 93 duurzame appartementen gerealiseerd tussen de 92 en 169 m² groot.

 

Natuurlijke overgang

Het project bestaat uit twee gebouwen. In het voormalige kantoorgebouw worden 47 appartementen gerealiseerd. Op het oorspronkelijke dak wordt een opbouw gerealiseerd met een setback. Hiermee vormt het gebouw een natuurlijke overgang tussen het naast gelegen hogere voormalige fabrieksgebouw en de tegenovergelegen lagere woningen. Op het dak van de vierde verdieping is een gemeenschappelijk dakterras met een magnifiek zicht over Brussel.

Daarnaast wordt een nieuwe meergezinswoning gerealiseerd met 46 wooneenheden. Dit volume is zes lagen hoog op de hoek en aan de achterzijde drie lagen hoog.

 

Verschillende buitenruimtes

Een andere grote ingreep is het toevoegen van goed georiënteerde buitenruimte voor elk appartement. Op de begane grond van het complex is ervoor gekozen deze deels op te lossen aan de achterzijde door middel van een terras of privétuin grenzend aan de gemeenschappelijke tuin. Enkele diepe woningen op de begane grond zijn voorzien van een patio, die er ook voor zorgt dat er daglicht diep de woning binnendringt. Voor de appartementen op de verdiepingen zijn er balkons aan de gevel gehangen met een mooie doorgaande ligger die beide koppen van het gebouw met elkaar verbindt. De woningen op de koppen van het gebouw hebben inpandige loggia’s, al dan niet gecombineerd met een balkon. De hoek van het complex is voorzien van ruime stedelijke loftwoningen, met wijds uitzicht over de stad.

Elk portiek krijgt een uitnodigende entree aan de straatzijde met een grote glazen pui zodat ook in de inkomhallen voldoende daglicht binnenkomt. De groene zone aan de straatzijde zorgt voor voldoende privacy voor de appartementen op de begane grond.

 

Behoud van bestaande gebouw

Om zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te behouden, zijn naast de betonnen draagconstructie en de kelder ook de bestaande trappenhuizen bewaard gebleven. Deze worden hergebruikt als ontsluiting van de woningen. Daarnaast wordt elke portiek voorzien van een lift. De oorspronkelijke jaren 40-plint in het Belgische blauwe hardsteen blijft zoveel mogelijk gehandhaafd. Door de raamopeningen in de plint te vergroten komt er voldoende daglicht te in de woningen.

Dertig procent van de 93 duurzame appartementen zijn nul-energiewoningen. Beide gebouwen hebben deels een groen dak en zijn deels voorzien van PV-panelen. In de tuin is een ondergronds reservoir opgenomen om regenwater te bufferen.

Deel dit artikel:
Onze partners