Kantoorgebouw Fahrenheit: stijl en energie-efficiëntie als handelsmerk ((A+ Architecture)

Het Fahrenheit-gebouw, gelegen in het bedrijvenpark Hippocrate in het oosten van Montpellier, herbergt diverse ondernemingen en medische praktijken. De verfijnde architectuur met HQE-label is perfect geïntegreerd in zijn omgeving.

Uitgesproken modern, opvallend en duurzaam

Het architectenkantoor A+, dat in opdracht van de ontwikkelaar Agir Promotion werkte, koos natuurlijke materialen met een positieve milieubalans om een nieuwe aanpak voor de isolatie en de bekleding van het gebouw te ontwikkelen. "Na nauwlettend onderzoek waarbij de economische en esthetische doelstellingen en de prestatiefactoren werden beoordeeld, opteerden we voor ROCKPANEL als gevelplaatmateriaal. Een belangrijke factor voor die keuze is dat ROCKPANEL gemaakt is van steenwol, een natuurlijk materiaal,” merkt architect Philippe Cervantes op.

Met ROCKPANEL-plaatmateriaal worden de gevels gehuld in een smetteloos witte bekleding die benadrukt wordt door dooreengevlochten, verticale groene banden. Die banden lijken opgehangen te zijn tussen de verdiepingen. Ze verbinden de panoramische vensteropeningen die zich eveneens rond het gebouw kronkelen. Zij roepen in miniatuurvorm de enorme zonneschermen op die als bescherming dienen voor de metalen buitentrappen, in de hoeken verscholen als een anker op de voorsteven van een schip. Het Fahrenheit-gebouw lijkt ontworpen te zijn als een enorme puzzel met een Z-vormige geometrie die de regelmaat van zijn kubusvorm doorbreekt.

 

Een bouwkundige uitdaging in het land van het metselwerk

In Zuid-Frankrijk opteert men doorgaans voor uitwendig metselwerk en isolatie aan de binnenzijde. Volgens Philippe Cervantes “is externe isolatie ongebruikelijk in deze streek”. De gevel van het Fahrenheit-gebouw is volledig bekleed met ROCKPANEL-plaatmateriaal dat de ROCKWOOL-isolatie beschermt. Het was de eerste keer dat de architect ROCKPANEL gebruikte, maar hij heeft er vertrouwen in dat zijn creatie lang zal meegaan. "Omdat ze van basalt gemaakt worden, zijn ROCKPANEL producten immers uitstekend bestand tegen schommelingen in temperatuur en vochtigheid," klinkt het.

"ROCKPANEL-gevelbekleding is een stevig, flexibel en licht materiaal dat met standaardgereedschap kan worden bewerkt. De typische vormen van het gebouw, ontworpen door de architect, worden dus zonder speciaal gereedschap mogelijk gemaakt," aldus ROCKPANEL. 

Deel dit artikel:

Onze partners