Kantoren Dakota worden open werkruimte met Zumtobel LED-verlichting

Onlangs vernieuwde het Oost-Vlaamse bedrijf Dakota zijn kantoren. Architect Bart Cocquyt vormde de aparte kantoortjes om tot een lichte en open werkruimte. Het lichtplan van Zumtobel Lighting integreert op een elegante manier overvloedig dag- en kunstlicht in zijn ontwerp.
Onlangs vernieuwde het Oost-Vlaamse bedrijf Dakota zijn kantoren. Architect Bart Cocquyt vormde de aparte kantoortjes om tot een lichte en open werkruimte. Het lichtplan van Zumtobel Lighting integreert op een elegante manier overvloedig dag- en kunstlicht in zijn ontwerp.

Kantoren voor vandaag en morgen

Bij de verbouwing van de administratieve vleugel van het in lijm- en hechtingstechnologie gespecialiseerde bedrijf, wilde de CEO dat het vooral een aangename en contactvriendelijke werkomgeving zou worden. De bestaande indeling in individuele kantoren moest dan ook plaats maken voor een heldere en open werkruimte. “Het gebouw was eigenlijk niet meer dan een grote doos,” vertelt architect Bart Cocquyt. “We hebben het volledig leeggehaald en vervolgens naar de straatzijde helemaal open getrokken.”



Tegelijk werd het gebouw ook aangepast aan hedendaagse normen. Voor een goed akoestisch comfort werden bovenop het bestaande steentapijt akoestische matten geplaatst met daar bovenop nog een laag Xella Fermacell als onderlaag voor de tapijttegels van Desso. Ook aan de toekomst is gedacht: de kantoorruimte is flexibel ingericht, zodat de indeling zonder problemen kan aangepast worden aan veranderende noden.

Daglicht en kunstlicht

Licht en openheid waren essentiële punten in het ontwerp. Centraal hierin is de multifunctionele zone, die de schakel vormt tussen het onthaal en de kantoren. Ze doet niet alleen dienst als ontvangst- en wachtruimte, maar laat de medewerkers ook toe om hier korte vergaderingen te houden en samen te eten. Via drie grote lichtkoepels in het dak en de volledig beglaasde uitbouw in de gevel stroomt hier overvloedig daglicht binnen. De omliggende ruimten genieten hier mee van dankzij de compartimentering met glazen wanden.



Voor de planning van het kunstlicht deed de architect een beroep op Zumtobel Lighting, dat een lichtstudie maakte op basis van het architectuurontwerp. Hierbij stond niet alleen een laag energieverbruik voorop, ook de voorziene flexibiliteit van de werkruimte had zijn weerslag op het lichtplan. Deze hoofdprincipes werden uitgewerkt tot een gedifferentieerd lichtconcept, dat een gepaste lichtsterkte in elke zone combineert met een esthetiek die nauw aansluit bij het interieurontwerp.

Intelligentie en integratie

Zumtobel adviseerde voor dit project een algemene toepassing van LED-lichttechnologie, omwille van de veelzijdigheid en de energiezuinigheid. De keuze van de armaturen is daarbij aangepast aan de functie en de uitstraling van de ruimte. Zo werden aan het onthaal richtbare inbouwspotjes geplaatst, die de uitgestalde producten in de kijker zetten. Deze kleine spotjes keren overal terug als markering van de circulatiewegen en begeleiden zo de bezoeker doorheen het gebouw. In het directiesecretariaat en op de open kantoorvloer is gekozen voor een combinatie van een algemene verlichting, die altijd brandt, en een specifieke verlichting per werkplek. Deze laatste gebeurt door middel van een staanlamp met zowel uplighter als downlighter. Aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren zorgen ervoor dat het licht niet onnodig brandt.



Ten behoeve van de flexibiliteit opteerde Zumtobel voor draadloze schakelaars. “Net zoals het lichtplan de nodige flexibiliteit voorziet naar een mogelijk toekomstige andere indeling van de werkplekken, biedt deze keuze eveneens maximale flexibiliteit naar een eventuele herschikking van de ruimte,” aldus Paul Waelkens, Lighting Consultant van Zumtobel.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage