Kleurrijke accenten van Pfleiderer voor Pro Urban AG in Düsseldorf

"Een goed ontwerp is een effectief medicijn.", zegt wetenschapsjournalist Emily Anthes. En er zijn inderdaad talloze onderzoeken die de invloed van de omgeving op de gezondheid bevestigen. Daarom wordt er steeds meer nadruk gelegd op het ontwerp van binnenruimtes, vooral in de geneeskunde en de zorg. Dit is ook het geval in de Hansaallee in Düsseldorf, waar Pro Urban AG haar visie op Care 2.0 heeft gerealiseerd. Het brede scala aan effen kleuren van Pfleiderer zorgt voor kleurrijke accenten.

Zorg 2.0 in Düsseldorf

Zelfs de buitenkant van het gebouw is heel anders dan de traditionele zorginstellingen. Met een restaurant op de begane grond, rode bakstenen en ruime balkons ziet het 'Pures Leben'-gebouw eruit als een luxe woonhuis.

"Onze gebouwen voldoen aan alle bouwkundige eisen voor intramurale zorg, onze klanten huren of kopen hun appartementen van ons - en kunnen naar wens individuele zorg boeken, als een in-house ambulante oplossing, bij wijze van spreken." Het bijzondere is dat de manier waarop je er woont kan veranderen. De flats kunnen gewoon als woning worden gebruikt, maar als er later zorg nodig is, kan die binnen je eigen vier muren worden verleend. "We willen dat onze gasten tot op hoge leeftijd zelfstandig kunnen wonen - en zoveel ondersteuning krijgen als ze willen," zegt Möller.

Voor Pro Urban betekent dit niet alleen aantrekkelijk ontworpen appartementen, maar ook een harmonieus ruimtelijk concept: naast de appartementen en het dagverblijf heeft het gebouw aan de Hansaallee ruime, semi-openbare ruimtes die beschikbaar zijn voor de bewoners voor hun activiteiten. Hiertoe behoren gemeenschappelijke ruimten op alle verdiepingen, een groot dakterras, een binnenplaats en een gemeenschappelijke keuken, evenals een receptie die 24 uur per dag bemand is. Het restaurant in het gebouw, dat open is voor het publiek, bevordert de dialoog met de stedelijke omgeving door een lunch aan te bieden.

VORMGEVEN AAN WELZIJN

De architect die verantwoordelijk is voor de inrichting van het pand is Sandra Caliebe, wiens taak het is om verschillende belangen te combineren.

"Bij de indeling en inrichting van de appartementen moeten we een evenwicht zien te vinden tussen een klein oppervlak en een grote variabiliteit in gebruik. Sommige van onze gasten komen uit veel grotere woonomgevingen en hebben natuurlijk voldoende opbergruimte nodig."

Van de inbouwkasten, die met hun schuifdeuren ware ruimtewonderen zijn, tot de badkamer en de kitchenette, de Hansaallee heeft een goed doordachte inrichting die er goed uitziet, perfect functioneert en voldoet aan de individuele eisen van de bewoners. De openbare ruimtes in het gebouw zijn bijzonder kleurrijk, zodat het pand zich visueel onderscheidt van de saaie monotonie van de meeste bejaardentehuizen.

"In de appartementen zelf hebben we het over het algemeen wat neutraler gehouden.", zegt Caliebe. "Een van de redenen hiervoor is dat veel van onze gasten hun eigen meubels, waar ze in de loop der jaren van zijn gaan houden, meenemen als ze hier komen wonen, en dus ook een grote verscheidenheid aan stijlen."

Accenten worden vervolgens toegevoegd in de badkamers.

Het DST-systeem van pfleiderer

Of er nu een bepaalde kleur moet worden gebruikt in verschillende vakgebieden, er moet worden voldaan aan brandveiligheidseisen of er is een gemakkelijk te onderhouden oppervlak nodig, met het DST-systeem maakt Pfleiderer het mogelijk om decoren, structuren en ondergronden technisch en visueel te combineren. Alle decoren in de designcollectie zijn standaard verkrijgbaar als HPL en Decoboard.

"Deze productcombinatie is ideaal voor ons.", zegt mevrouw Caliebe. "Naast de esthetiek kunnen we ook voldoen aan de eisen op het gebied van functie, duurzaamheid en hygiëne. Want zelfs als er geen standaard structurele eisen op zich zijn - van toegankelijkheid en antislipvloeren tot de breedte van looppaden en deuren."

Deze functionaliteit is echter niet het eerste wat opvalt als je het gebouw in Düsseldorf binnenkomt. Integendeel: je voelt je meteen thuis in de ruime, aantrekkelijke ambiance. Uit de feedback blijkt dat de ontwerpbenadering van Pro Urban werkt: "Onze medewerkers waarderen de sfeer ook - en het heeft duidelijk zelfs het positieve neveneffect dat het ook op de arbeidsmarkt is doorgedrongen. Dat komt omdat we vacatures aan de Hansaallee meestal meteen kunnen invullen, wat een kleine sensatie is in de zorgsector." Op deze manier helpt een op hout gebaseerd materiaal zelfs het tekort aan geschoolde arbeidskrachten te verlichten.

Deel dit artikel:
Onze partners