Le Toison d'Or in Brussel: "Zweven boven de boulevard"

Het Brusselse gebouw Le Toison d'Or van UNStudio en het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers is een gebouw voor gemengd gebruik dat de karakteristieken van de omliggende bouwblokken integreert en het winkel- en woonprogramma naadloos samenvoegt. Le Toison d'Or maakt binnenkort kans op een Mipim Award voor beste residentiële project en op de Mipim People's Choice award, waar u zelf voor kan stemmen.

Het negen verdiepingen hoge project bevat meer dan 13000 m² commerciële ruimte. Daartussen bevindt zich onder andere de eerste Belgische Apple Store, die negen meter hoog is en volledig wordt omgeven door glas. Er is ook bijna 17000 m² aan woonruimte beschikbaar. Die is opgedeeld in 72 appartementen en 12 sociale woningen met oppervlaktes gaande van 50 m² tot wel 750 m². Verder beschikt het gebouw over een 1040 m² grote crèche en een verhoogde stadstuin van 2.950 m². In de kelder is er plaats voorzien voor 146 privé- en 156 openbare parkeerplaatsen.

 

Internationale retailers

Le Toison d'Or is gelegen tussen de twee historische stadspoorten Porte Louise en Port de Namur, op wat meer dan twee decennia lang de grootste braakliggende site was in één de van de meest trendy winkel- en uitgaansbuurten van Brussel. Daarbij is het meer dan 50000 m² grote gebouw het omvangrijkste project voor gemengd gebruik dat in de Brusselse bovenstad is gebouwd sinds de afwerking van het Hilton Hotel in 1967, dat aan de andere kant van de boulevard ligt. Het is tevens het grootste residentiële geheel dat ooit op de Guldenvlieslaan is gebouwd, en het enige sinds WO II dat is voltooid. Met dit project wil Brussel beantwoorden aan de vraag naar winkelruimte van veeleisende internationale retailers, met als voorbeeld de Apple Store.

 

Gelaagd gefragmenteerd

Om het monolithische karakter van de standaard bouwblok te vermijden, is de gevel van Le Toison d’Or gelaagd gefragmenteerd. De frames omsluiten de balkons van de appartementen, de tussenruimtes op het niveau van de plint zorgen voor grote glasvlakken voor de winkels. “We vonden het belangrijk dat de winkels zo open en zo licht mogelijk waren. Tevens wilden we een contrast aanbrengen met de schijnbare soliditeit van de bovenste verdiepingen,” zegt architect Ben van Berkel van UNStudio. “We hebben bewust de illusie gecreëerd dat de verticale ballonvormige frames het gebouw dragen. Daardoor lijkt het alsof het hele blok de potentie heeft boven de boulevard te gaan zweven.”

 

Rust in de drukte

Om de appartementen van zoveel mogelijk daglicht te voorzien, bedraagt de hoogte van de plafonds minstens 2,7 meter. Aan de straatzijde is dit zelfs meer dan drie meter. In het hart van het appartement bevindt zich een open keuken, die bestaat uit grote meubelelementen die samen een informele ruimte vormen. De gevels aan de tuinzijde hebben in tegenstelling tot de rest van het gebouw een horizontale geleding. De ruime balkons dienen om de bewoners rust te bieden in de drukke stad.

 

Duurzaam

Le Toison d'Or voldoet eveneens aan hoge duurzaamheidseisen. Besparen op energieverbruik voor warmte, afkoeling en elektriciteit gebeurt in de eerste plaats door het gebruik van hoogwaardige isolatie en smart building. Een hoog-efficiënte warmtekrachtkoppelingsinstallatie op bio-olie wekt de nodige energie op. Een absorptiekoelmachine die wordt gevoed door de installatie voor warmtekrachtkoppeling zorgt voor de afkoeling. De netto output van het systeem garandeert een negatieve CO²-uitstoot van alle technische uitrustingen. Ook de thermische isolatie van de gevel, de geavanceerde akoestische isolatie en het met glasvezel versterkte beton hebben bijgedragen aan de milieuvriendelijkheid van het gebouw.

 

Mipim Awards

Mogelijk kan Le Toison d'Or binnenkort prat gaan op een internationale award. Het project is namelijk genomineerd voor een Mipim Award in de categorie beste residentiële project. Architectenbureau Jaspers-Eyers maakt zelfs tweemaal kans op een Mipim award. Zijn ontwerp van het Luikse Paradis Express is genomineerd in de categorie beste toekomstig project. Daarbij zijn beide gebouwen ook in de race voor de Mipim People's Choice Award. Stemmen voor de People's Choice Award kan tot vrijdag 11 maart, en doet u hier.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners