Leesbaar landmarkgebouw geeft ziekenhuiscampus coherente identiteit (VK architects+engineers)

UZ Brussel wil zijn organisch gegroeide en uitgestrekte ziekenhuiscampus in Jette een nieuwe, coherente identiteit geven. Daarom vroeg het aan VK architects+engineers, part of Sweco om een duurzaam landmark gebouw te ontwerpen. Als visueel herkenningspunt, maar ook als knooppunt waar een aantal ondersteunende diensten kunnen worden gebundeld. Het ontwerpteam bedacht een zeshoekige volume met roestkleurige gevels, dat zich duidelijk laat opmerken op de campus. Door een transparante sokkel met hoofdinkom fungeert het landmarkgebouw als schakel tussen publieke ruimte en de campus.

In 2010 maakte VK architects+engineers een ruimteplan voor UZ Brussel om de campus, doorheen de jaren vergroeid tot een mix aan bouwkundige stijlen en circulatiestromen, tot coherent geheel te maken. Zo ontwierp VK al een nieuw medisch-technisch blok, een tijdelijk oncologie-gebouw, de spoed, de zorgboulevard en nucleaire geneeskunde. Ook de hoofdingang, administratie en een congrescentrum verhuizen naar een nieuw gebouw met belangrijke rol, de Landmark. Enerzijds gebouw op zich, anderzijds hoeksteen en poort tot de campus. Het profileert zich als icoon, met een heldere, leesbare architectuur.

"Het Landmark gebouw staat op zich, een hoeksteen en een poort tot de campus, een icoon met een heldere en leesbare architectuur."
- Wim De Vos, senior architect VK architects+engineers -

 

Sculpturale tactiliteit

Het gebouw is benaderd als sculptuur: compact met uitgebalanceerde volumetrie. De hoofdinkom is uitgehouwen als transparant, oplichtend volume. Acht meter hoge glasvlakken creëren maximaal transparantie. Verticale ramen zijn in een alternerend patroon of diep in de wand verzonken of vlak in de gevel geplaatst, voor een sculpturale tactiliteit. Ramen en grootformaat gevelpanelen versterken de verticaliteit. De roestbruine kleur geeft extra persoonlijkheid. De Landmark vormt de start van de publieke ruggengraat op campus-niveau. De inkomhal is deel van het publieke domein, de zorgboulevard en zo ook de start van het interne circuit tot in het hart van het ziekenhuis. De buitenbestrating die doorloopt naar binnen, versterkt de samenhang.

 

Duurzaamheid en passiefbouw

De zeshoekvorm van de kantoorvloeren is compact en biedt optimale zonoriëntatie. Het beperkte glaspercentage (35%) laat via hoge ramen optimaal daglicht toe. Voor koeling kunnen de ramen open, naast nachtventilatie. Zongerichte ramen zitten in een geventileerde dubbele huid, met mobiele zonwering in de spouw. De passieve schil bestaat uit duurzame lichtgewicht prefab houtskeletbouw met hoogwaardige rotswol. Grootformaat ultracompacte panelen van gerecycleerde natuursteen werken cradle-to-cradle-gewijs de gevel af. Door gebruik van de aanwezige infrastructuur (zonnecollectoren, regenwaterbuffering en -recup, en aangepaste energieopslagsystemen) voldoet het gebouw ruim aan de Brussel Passief 2021 gestelde EPB eisen.

Bron: VK architect+engineers, part of Sweco
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners