Leo Van Broeck op VRT NWS: “We hebben onze steden en ons platteland vermoord”

“We hebben onze steden vermoord en we hebben ons platteland vermoord.” Deze uitspraak deed Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck op VRT NWS in een reactie op voorstellen van burgers gelanceerd via jijkiest.be. Daaruit blijkt dat Vlamingen vooral meer groen willen in hun stad of dorpskern. Van Broeck legt in enkele videofragmenten uit hoe gemeentebesturen de uitdaging waar ze voor staan om ons dichter bij elkaar te laten wonen en de roep op meer groen met elkaar kunnen verzoenen.

"Vlaanderen is bijna overal bebouwd. We hebben onze steden vermoord en we hebben het platteland vermoord. 65% van de Vlamingen woont niet meer in de kern van een stad of dorp maar in de ‘middle of nowhere’. Die woningen eten ontzettend veel overheidsgeld op. De baksteen mag in onze maag blijven liggen, maar we moeten leren om die op een andere plaats te leggen”, klinkt het bij Leo Van Broeck. Volgens de bouwmeester kunnen we teruggaan naar een mooi, groen landelijk Vlaanderen met compacte dorpen omgeven door bossen en velden.

Onder meer Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw en Hendrik Moeremans van Natuurpunt reageren. Bekijk alle videofragmenten op VRTNWS.be.

Bron: VRT NWS
Deel dit artikel:
Onze partners