Letse architecten ontwerpen openluchtpodium voor 20.000 zangers met akoestiek van een bos

In Riga, Letland realiseerden Mailitis Architects en J. Pogas Birojs het openluchtpodium Mežaparks,  dat speciaal werd gecreëerd voor grootschalige a capella kooroptredens en plaats biedt aan maar liefst 20.000 zangers. Leren van de natuur was het leidende ontwerpprincipe. Het dak - het belangrijkste akoestische element - is ontworpen als een bos, de metalen structuur werkt als takken van een boom en de houten schilden bootsen de bladeren na.

De Letse nationale zang- en dansfeesten zijn een van de grootste koorevenementen ter wereld en zitten diep geworteld in de lokale Baltische cultuur. Een unieke gebouwtypologie, die dateert uit het einde van de 19e eeuw, is speciaal ontworpen voor deze grootschalige kooruitvoering. De nieuwe reconstructie van het openluchtpodium van Mežaparks verving het vorige podium, dat in 1955 onder het Sovjetregime werd gebouwd en niet langer voldeed aan de akoestische en veiligheidsvereisten.

 

Zilveren klank

De voortdurende groei van de koortraditie vereiste een unieke aanpak voor het oplossen van structurele, akoestische en capaciteitsuitdagingen. De architecten van het nieuwe openluchtpodium – Mailitis Architects en J. Pogas Birojs – haalden hun inspiratie uit de natuur en meer specifiek de akoestiek van het bos. Dat creëert gelijkmatige en ruimtelijke echo's, waardoor het een van de meest geschikte omgevingen is voor grootschalige koorzang.

De dakstructuur van Mežaparks is het leidende akoestische element. Afzonderlijke kolommen groeien naar elkaar toe en vormen een ruimtelijk stabiel raamwerk. Verstelbare akoestische panelen in de structuur sturen het geluid in de gewenste richting. De ruimtelijke analogie met het bos verbetert de akoestische parameters van het amfitheater aanzienlijk en zorgt voor een natuurlijk en specifiek geluid voor een koor. Lokale zangers en dirigenten beschrijven de akoestiek als een unieke “zilveren klank”.

 

Eenvoudige materialen

De capaciteit van het openluchtpodium is verhoogd tot 20.000 zangers op de koortribune en 30.000 zitplaatsen in het publieksgedeelte. De banken kunnen worden verplaatst om plaats te bieden aan een staand publiek van 70.000 mensen. De architectuur is aanpasbaar naargelang het soort optreden en evenement: acapella zang, popconcert, sport- of cultureel evenement. De binnenruimtes onder de koortribune fungeren als conferentie-, concert- en tentoonstellingszalen, en kantoorruimte.

Het openluchtpodium hergebruikt de aangrenzende infrastructuur van bestaande boswegen en recreatiegebieden. Het kunstmatige bos sluit harmonieus aan bij het natuurlijke en typische boslandschap van de Baltische kust. De eenvoudige en democratische materialen benadrukken de noordelijke esthetische traditie en de rustige gebogen volumes resoneren met de duinen eromheen.

Bron: ArchDaily | Dezeen
Deel dit artikel:
Onze partners