Lezen onder een boom in bibliotheek van Snøhetta

Tegen het einde van het jaar legt het Noorse Snøhetta de laatste hand aan een bibliotheek in de Chinese hoofdstad Peking, die opvalt omwille van zijn bosachtige architectuur. De bib wordt omsloten door een 16 meter hoge glazen gevel geflankeerd door zuilen ter ondersteuning van het dak, zo refererend naar een bos gevuld met de kenmerkende Chinese ginkgo-bomen.   

Het gebouw is ontworpen om een hedendaagse en toch tijdloze publieke ruimte te creëren voor leren, kennisuitwisseling en open gesprekken, terwijl het tegelijk de culturele rijkdom van Peking in de verf zet. “Het gebouw zal een nieuwe standaard zetten op vlak van duurzaam bibliotheekontwerp, omdat het op een onconventionele manier technologie, slim design en lokale grondstoffen toepast”, aldus de ontwerpers.

Snøhetta werd aangesteld voor het ontwerp van deze bibliotheek na een internationale ontwerpwedstrijd in 2018, samen met het lokale bureau ECADI. De bouw ging van start in 2020. Eens voltooid zal dit het eerste zelfdragende glazengevelproject zijn in China.  
 

Open en inclusief

Centraal in het ontwerp staat de gemeenschappelijke ruimte van de bibliotheek, die wordt benadrukt door een prominent leerlandschap dat het hele gebouw overspant. De grote open ruimte is ontworpen om mensen samen te brengen, niet alleen ruimtelijk maar ook intellectueel: het groot leeslandschap stimuleert de verspreiding van en de toegang tot kennis en creëert een ervaring die bewust anders is dan de conventionele onderdelen van een bibliotheek. Deze openheid biedt mensen van alle leeftijden de kans om elkaar te ontmoeten en te interageren in een amfitheaterachtige ruimte. Verspreid doorheen het hele gebouw bevinden zich gelijkaardige ruimtes die interactie stimuleren.

Omwille van de transparante gevel onthult het gebouw zijn activiteiten naar voorbijgangers toe, hen uitnodigend in deze genereuze ruimte. Binnenin vormt de centrale vallei de ruggengraat van de bibliotheek. Naast zijn functie als centrale circulatieruimte, verbindt deze plek de bezoekers met alle relevante ruimtes bovenop en onder het leeslandschap.
 

Een bos van kennis

Onder het leeslandschap staan zuilen die het dak – een bosachige luifel – ondersteunen. Elke boomzuil is tevens een technologiecomponent. Samen resulteren ze in een technologiesysteem dat klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en afwatering omvat. De getrapte landschappelijke ruimtes samen met de boomachtige omgeving nodigen bezoekers uit om zich neer te vleien en te verpozen op elk moment tijdens hun reis doorheen het gebouw. Zo wordt een informele zone gecreëerd die de indruk geeft je favoriete boek te kunnen lezen gezeten onder een boom.


Een bibliotheek voor de toekomst

De bib moet een nieuwe standaard zetten voor bibliotheekontwerp op velerlei vlakken: van bouwtechnologie, sociale en ecologische duurzaamheid, tot publiek eigenaarschap in culturele ruimtes. Zo is het dak voorzien van geïntegreerde pv-elementen die de conventionele dak- en gevelbedekking vervangt, terwijl het profiteert van de optimale blootstelling aan de zon voor de productie van hernieuwbare energie. Een uitkraging zorgt voor een reductie van de zonnewarmte. Ook is de glashoogte beperkt langs de oost- en westzijde, terwijl actieve zonwering is toegevoegd aan de zuid- en westzijde. Het glas zelf is een isolerende glasunit met een lage emissiefactor. Alle belangrijke bouwmaterialen zijn lokaal ontgonnen, en modulaire componenten en een rationele grid zijn toegepast om het maatwerk voor de zuilen en het dak te beperken.

Bron: Snøhetta

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage