LEZING. Dirk Sijmons (H+N+S): Urban-Nature of Co-existence (29/2, Leuven)

Als het over klimaat en de relatie tussen mens en stadsnatuur gaat, kunnen we niet om Dirk Sijmons (NL) heen. Hij leverde als een van de oprichters van het Nederlandse bureau H+N+S Landschapsarchitecten baanbrekend werk op dit vlak. Met H+N+S herdefinieerde hij de relatie tussen mens en natuur: centraal staat de natuurlijke werking van het stedelijk landschap en hoe de mens daarin leeft. Op donderdag 29 februari is Sijmons op uitnodiging van Stad en Architectuur te gast in STUK in Leuven voor een lezing. Deze kadert in de door Studio Paola Vigano gecureerde Auditorium-reeks 'Co-existence: Designing space for new ways of living together'.

Met de term “Urban-by-Nature” vestigt Dirk Sijmons de aandacht op een nieuwe manier van plannen, besturen, ontwerpen en nieuwe manieren van kijken naar verantwoordelijkheid. Als uitgangspunt neemt hij niet de mens maar de landschapsvormende krachten en processen, zoals bodemvorming, hydrologie, natuurlijke dynamiek. Het landschap wordt zo opgevat als een systeem van lagen die op elkaar inwerken. De kwaliteit van het ontwerp komt voort uit de logica van deze gelaagdheid en hoe de mens dan het meest zinvol ingrijpt in zijn natuurlijke omgeving. 

Sijmons was professor aan de TU Delft, curator van IABR 2014 en ontving diverse prestigieuze internationale en Nederlandse prijzen. Zijn lezing gaat door op donderdag 29 februari 2024 om 20 uur in STUK, auditorium (Naamsestraat 96, 3000 Leuven). Tickets kun je hier bestellen. Meer info vind je op de website van Stad en Architectuur.

Bron: Stad en Architectuur
Deel dit artikel:
Onze partners