LEZING. Matthew Gandy, 1010, Fallow en Grue over stedelijke natuur (De Singel, 20/2)

Op 20 februari nodigen het Vlaams Architectuurinstituut en Archipel de gerenommeerde stedenbouwkundige Matthew Gandy uit voor een dubbellezing samen met de drie ontwerpbureaus achter de tentoonstelling Stedelijke natuur: 1010 architecture urbanism, Fallow en Grue.

Wat is stedelijke natuur? En wat kan het zijn? Via zijsporen binnen het architectuurdiscours gaat deze dubbellezing op zoek naar andere ontwerpmethodes, andere inzichten en voorbeelden die de mainstream fundamenteel bevragen vanuit stadsecologie, inclusie, jongeren, vogels, tijdelijkheid...

 

Stedelijke natuur

De ontwerpbureaus 1010, Fallow en Grue onderzoeken de transitie van de stad als habitat voor mensen naar één waar fauna en flora centraal staat. Inzoomen op stadsnatuur is een pleidooi voor een natuurinclusieve, bio-receptieve architectuur die ontwerpers inspireert om de natuur in hun werk een plek te geven en een aanzet geeft tot een groene, biodiverse en gezonde stad.

In de tentoonstelling Stedelijke natuur richten de ontwerpteams zich op het verleden, het heden en de toekomst van de natuur in de architectuurproductie. Ze tonen hoe Léon Stynen en Paul De Meyer, de architecten van De Singel, naar het gebouw keken in relatie tot het landschap. Hoe verovert de natuur vandaag haar plekje in en rond het gebouw? Welke relaties tussen kunstmatig en natuurlijk leven mogen we in de toekomst verwachten?

 

Matthew Gandy - Natura Urbana

Deze visie wordt gekoppeld aan dat van de gerenommeerde Britse stedenbouwkundige en stadsecoloog Matthew Gandy, die naar stedelijke natuur uitgebreid onderzoek doet en in 2022 het boek ‘Natura Urbana’ publiceerde. Hier verbindt hij verschillende perspectieven vanuit de feministische, postkoloniale en posthumanistische theorieën met perspectieven binnen de stadsecologie. Hij laat kunstenaars, activisten, bewoners en wetenschappers aan het woord over wat “stadsnatuur” kan zijn. Hij viert de veelstemmige stadsnatuur die hij als minstens evenwaardig aan de klassieke “wilde” landschappen beschouwt.

Inschrijven voor de dubbellezing op 20 februari in De Singel kan via deze link.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners