LEZING. Stavros Stavrides: Reclaim the City (20/4, Timelab Gent)

© Stavros Stavrides | Bezetting van het Syntagmaplein in Athene
© Stavros Stavrides | Bezetting van het Syntagmaplein in Athene
Stavros Stavrides is architect, activist en professor aan de School of Architecture, National Technical University van Athene, Griekenland.

Activist en onderzoeker Stavros Stavrides geeft op 20 april bij Timelab in Gent een lezing over commons. Hij focust op stedelijke gemeenschappen en hoe nieuwe gewoonten en rituelen gebaseerd op solidariteit ons dagelijkse leven opnieuw kunnen vormgeven.

De nieuwe stedelijke gemeenschappen dringen door in of onderbreken het dagelijkse leven tijdens sociale strubbelingen. Ze activeren zo mogelijkheden voor emancipatorische commons. Dit is volgens architect, activist en professor Stavros Stavrides de toekomst van commons. Urban commoning gaat niet over gedeelde hulpbronnen, maar over een collectieve ethos, gebaseerd op wederkerigheid en gelijkwaardigheid. In deze lezing met aansluitend een debat zal Stavrides aan de hand van Europese en Latijns-Amerikaanse voorbeelden aantonen hoe collectieve emancipatieprocessen de toekomst van commons zal vormgeven.

 

Nieuwe stedelijke rituelen

De stad is het actieterrein voor sociale bewegingen en transformaties. Sociale acties in de stad, maar ook bezetting van de stedelijke ruimte, impliciet of expliciet, kunnen we zien als kansen voor emancipatie. In plaats van ‘onder controle te houden tijdelijke verschijnselen’ kunnen we ze beter beschouwen als nieuwe stedelijke gebruiken of afwijkende stedelijke rituelen, die nieuwe vormen van sociale organisatie met zich meebrengen.

 

Praktisch

De lezing van Stavros Stavrides gaat door op 20 april van 16uur tot 17u30 in Timelab (Kogelstraat 34, 9000 Gent). De voertaal is Engels, en toegang is gratis, mits registratie via deze link. Deze lezing kwam tot stand met steun van KU Leuven en markeert het begin van een langdurige samenwerking tussen het Vlaams Architectuurinstituut en Timelab over participatie, architectuur en de stad.

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners