Lichtenlijn-brug in Knokke-Heist krijgt artikel op Archdaily.com

De voetbrug in Knokke, ontworpen door Ney en partners, verwierf een plaats op ArchDaily.com, één van de meest bezochte internationale architectuursites.
De voetbrug in Knokke van Ney en partners is aan bod gekomen op ArchDaily.com, één van de meest bezochte internationale architectuursites. De ''Lichtenlijn'' (dat is de naam van de brug) werd in september vorig jaar nog officieel geopend door burgemeester Lippens en vlaams minister-president Kris Peeters. Nu krijgt hij dus een plaatsje op een van de grootste architectuursites ter wereld. De ''Lichtenlijn'' is een voetgangers - en fietsersbrug die over de Elisabethlaan loopt.


De brug moet voetgangers en fietsers veilig over Elisabethlaan brengen


In het artikel heeft ArchDaily vooral aandacht voor de functie van de brug. De voetbrug heeft twee functies. Enerzijds verbindt de brug de zeedijk met een groen gebied in de polders, waardoor er een toeristisch pad ontstaat voor voetgangers en fietsers. Anderzijds brengt de brug de toegang tot het havengebied van Knokke-Heist terug onder de aandacht.Lichtenlijn moet ook het havengebied terug in de schijnwerpers zetten


Verder wordt het ontwerpproces toegelicht. Men heeft eerst met de hand een schets van de brug getekend, waarvan vervolgens een 3D-ontwerp werd gemaakt. Software heeft het minimum aan benodigd materiaal uitgerekend.

Tenslotte komt in het artikel de materiaalkeuze aan bod. De brug is opgebouwd uit aanelkaar gelaste, gebogen metalen platen van 12 mm dik die een soort ''hangmat'' vormen. In die hangmat heeft men een betonnen loopoppervlak gelegd.

Het volledige artikel vind je hier.


Het betonnen dek werd als een hangmat tussen de steunpilaren gehangen
Deel dit artikel:
Onze partners