Light + Building 2016: records gebroken, leds alomtegenwoordig

Vorige week verzamelde het kruin van de verlichtings- en domoticawereld in Frankfurt. De tweejaarlijkse Light + Building-beurs brak enkele records en toonde ook de trends in de sector, zoals de definitieve doorbraak van ledtechnologie en de opkomst van Human Centric Lighting.

De bezoekers- en exposantencijfers die de organisatie van Light + Building bekendmaakte, geven aan dat de 2016-editie geslaagd was. 216.000 bezoekers uit 160 landen vonden hun weg naar De Frankfurt Messe, een stijging van 2,3 procent tegenover 2014. 2.589 exposanten uit 55 landen lanceerden nieuwe producten op in totaal 248.500 vierkante meter expositieruimte. “We zijn erg blij met de editie van dit jaar met de groei die de beurs heeft opgetekend. Dat benadrukt het belang van Light + Building als de leidende wereldbeurs voor licht en gebouwautomatisatie en het positieve gevoel dat er in de sector hangt,” zegt Wolfang Marzin, CEO van Messe Frankfurt.

 

Ledverlichting is standaard

Een van de meest opvallende trends dit jaar: ledverlichting is definitief doorgebroken. Herman Daniëls, CEO van het Belgische Intellisol. “Op de vorige editie, twee jaar geleden, moesten we echt zoeken naar standen waar ledverlichting beschikbaar was. Nu is ledverlichting gewoon de standaard en vind je bijna nergens een gloeilamp. Het is dus erg duidelijk: led is de toekomst.”

Dat komt ook omdat de ledmarkt ondertussen betaalbaar is geworden. “De garantie en levensduur, en dus ook de duurzaamheid, stijgt,” zegt Daniëls. “Nu kan je ledverlichting al 15 tot 20 jaar, en binnenkort zelfs tot 40 jaar, gebruiken. De output van leds neemt trouwens ook toe en is verdubbeld qua lichthoeveelheid tegenover 2011. Toen kwamen we maar aan 80 lumen per watt bij leds, nu kom je al aan 153. Leds vallen dus niet meer weg te denken.”

 

Energie-monitor wordt beroep

Nog opvallende trends: Human Centric Lighting, de impact van licht op iemands prestatie en welbevinden, en de grotere aandacht voor energie-efficiëntie en -monitoring. Dat laatste wint, zeker bij bedrijven, erg aan populariteit. “Energiebeheersing wordt zelfs een echte functie in bedrijven,” zegt Daniëls. “Die moet, dankzij slimme sturingssystemen, de energie- en variabele kosten zo laag mogelijk houden. Veel fabrikanten proberen mee op die kar te springen en bieden hun eigen sturingssysteem aan, maar een open systeem biedt natuurlijk veel meer voordelen.”

 

 

 

De volgende Light + Building vind plaats van 18 to 23 maart 2018.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage