LIMTEC+ verzekert toekomst Limburgse metaalsector

Afgelopen week opende in het Wetenschapspark in Diepenbeek LIMTEC+ officieel de deuren. HVC Architecten ontwierp en Mathieu Gijbels bouwde dit nieuwe kennis- en opleidingscentrum van de technologische industrie in Limburg. Jaarlijks volgen zo'n 3.000 cursisten opleiding in het 3.600 m² grote gebouw.

In deze expertisehub zullen werknemers en leerlingen kennis maken met de meest innovatieve technologieën en opgeleid worden tot operatoren, onderhoudstechnici en engineers. Bovendien biedt de nieuwe locatie mogelijkheden om synergiën tot stand te brengen tussen de technologische sector en de hogescholen die zich op het Wetenschapspark bevinden.

 

Krachten bundelen

De loopbaanfondsen FTML en LIMOB en opleidingscentrum Limtec besloten om de krachten te bundelen en er onder de naam LIMTEC+ alles aan te doen om de tewerkstelling in de metaalsector op peil te houden. Omdat opleiding hiervoor cruciaal is, investeerden ze samen 6 miljoen euro in de bouw van een nieuw kennis- en opleidingscentrum. De nieuwe thuis van de Technologie Academy.

Daarnaast wil LIMTEC+ de kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt dichten door opleidingen en workshops aan te bieden aan leerlingen en leerkrachten van TSO en BSO scholen. Jaarlijks volgen meer dan 2.000 werknemers van Limburgse technologiebedrijven en 1.000 leerlingen uit technische richtingen een bijscholing of opleiding bij Limtec.

 

Industrie 4.0 in state-of-the-artomgeving

Industrie 4.0 is een verzamelnaam om de evolutie van de industriële ontwikkelingen aan te geven, namelijk die van de toepassing van internettechnologie in de productieomgeving. Dit houdt concreet in dat in fabrieken alle machines, producten en diensten op één netwerk aangesloten zijn en dat ze informatie delen voor en optimale productie en een voorspelbaar onderhoud. Om de kennis over deze technologieën over te brengen aan huidige en toekomstige werknemers is het nieuwe gebouw LIMTEC+ ontworpen en gerealiseerd rekening houdend met de principes van Industrie 4.0. Alle technieken worden door een centraal computersysteem aangestuurd.

Het nieuwe complex bestaat uit 3.600 m² kantoorruimte, opleidings- en technologielokalen. Werknemers, werkzoekenden, docenten en leerlingen krijgen er de kans om met behulp van state-of-the-art proefopstellingen te leren werken met huidige en nieuwe technologieën.

 

Scholen wisselen kennis uit

LIMTEC+ is gevestigd in het Wetenschapspark in Diepenbeek. Daardoor zijn er veel samenwerkingsmogelijkheden met hogescholen en de universiteit. Er wordt in beide richtingen kennis uitgewisseld, en de hogescholen kunnen gebruik maken van infrastructuur van Limtec. Door te kiezen voor de as Hasselt - Genk, ligt het opleidingscentrum bovendien centraal in de provincie.

 

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners