LOW architecten renoveert hoofdzetel van HVW/CAPAC in Brussel

In 2008 won LOW architecten een wedstrijd voor de renovatie en herwaardering van de Alpha Tower, het hoofdkantoor van de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW/CAPAC) in Brussel. Sinds augustus vorig jaar is de vernieuwde hoofdzetel een feit. Het verouderde kantoorgebouw met aluminium gevel en enkele beglazing werd tot op de betonskeletstructuur gestript en een kreeg een nieuwe inrichting met open lokettenzaal, kantoren en een restaurant met terras en een groendak met een mooi uitzicht over Brussel.
In 2008 won LOW architecten een wedstrijd voor de renovatie en herwaardering van de Alpha Tower, het hoofdkantoor van de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW/CAPAC) in Brussel. Sinds augustus vorig jaar is de vernieuwde hoofdzetel een feit. Het verouderde kantoorgebouw met aluminium gevel en enkele beglazing werd tot op de betonskeletstructuur gestript en een kreeg een nieuwe inrichting met open lokettenzaal, kantoren en een restaurant met terras en een groendak met een mooi uitzicht over Brussel.





Tweeledig doel

Dat de hoofdzetel van de HVW/CAPAC, gelegen aan het Noordstation in Brussel, aan een grondige renovatie toe was, was al een tijdje duidelijk. De betonskeletstructuur was in goede staat, maar inrichting en glasgevel waren danig verouderd. Het doel van de renovatie was tweeledig: enerzijds de dienstverlening voor de dagelijkse bezoekers optimaliseren, anderzijds het comfort van de werknemers verhogen. Het vernieuwde gebouw blijkt aan beide eisen te beantwoorden. De bestaande lokettenzalen, die voorheen verspreid waren over drie verdiepingen, werden omgevormd tot een groot publiek fluïdum op het gelijkvloers. Er is een duidelijke scheiding tussen front- en backoffice, wat de dagelijkse werking – die meer en meer klantgericht is – uitstekend ondersteunt.


               



Open en toegankelijk


De oude dragende trapstructuur, die zich voorheen in het midden van het gebouw bevond en zowel de ruimtelijkheid als de hoeveelheid invallend daglicht beperkte, werd vervangen door een vakwerkligger. De straatniveaus aan weerszijden van het gebouw worden voortaan met elkaar in verbinding gebracht door één grote, open lokettenzaal. Daarnaast sneed LOW architecten patio’s en vides uit de vloerplaat om een duidelijke visuele link te leggen tussen personeel en bezoekers. Het toegankelijke gelijkvloerse niveau ligt meer dan ooit in het verlengde van de omliggende publieke ruimte. Voorts werden de kantoren op de verdiepingen opnieuw heringericht. De bovenste verdieping, die voorheen dienst deed als technische verdieping, werd omgebouwd tot lunchruimte met bijhorende industriële keuken, dakterras en groendak.


           
               
 


Champagnekleurige gevel

Terzelfder tijd werd ook de buitenschil grondig gerenoveerd. In de voorgevel kijken grote bakramen uit over de Noordwijk. De gouden glans van de gecoate stalen gevelbekleding werd op maat samengesteld en geeft het gebouw opnieuw een markante uitstraling.

De Alpha Tower kreeg overigens niet enkel een opwaardering op architecturaal en functioneel, maar ook op energetisch vlak. Het wordt voortaan verwarmd via een hoogrendementsketel met laagtemperatuurverwarming. Voorts is het gebouw uitgerust met een balansventilatiesysteem met warmterecuperatie (met specifieke sturingen in functie van het gebruik en aparte sturingen voor de refter en vergaderruimten) en een laagenergetisch koelingssysteem (topkoeling). In dak en gevel zitten dikke isolatiepakketten verwerkt. LOW architecten plaatste – in functie van de oriëntatie – ook superisolerende en zonwerende beglazing. Het regenwater wordt vertraagd afgevoerd via vegetatieve daken en gerecupereerd. Tot slot werd er in heel het gebouw verlichting met daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie geïnstalleerd.






Foto's: Stijn Bollaert

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage