Markthalsite Overijse wordt duurzame ontmoetingsplek geïntegreerd in het groenblauwe landschap (B-architecten)

© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten
© B-architecten

B-architecten heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de vernieuwing van de Markthalsite in Overijse. Uit vijf kandidaten koos de vakjury unaniem voor het concept van het Antwerpse ontwerpbureau, dat van de Markthalsite een ontmoetingsplek wil maken voor cross-overs tussen verschillende soorten gebruikers. Voor deze opdracht bundelt B-architecten de krachten met Kollektif landscape en studiebureaus Mouton voor stabiliteit, Sweco voor speciale technieken en duurzaamheid en Daidalos Peutz voor akoestiek.

De Markthal, gebouwd in 1952 in het centrum van Overijse, deed jarenlang dienst als overdekte marktplaats. Na verloop van tijd werd het echter vooral een evenementenlocatie. De naburige secundaire school GITO en basisschool GBO gebruiken ook enkele van de ruimtes, maar het potentieel van de Markthal wordt niet meer ten volle benut en het gebouw is aan renovatie toe.

Een haalbaarheidsstudie stelde de behoeften van de scholen GITO en GBO vast. Bewoners, de dorpsraad van het centrum en verschillende verenigingen werden ook betrokken via een participatieproces. Het concept van B-architecten bood het beste antwoord op alle behoeften van de toekomstige gebruikers van de Markthal.

 

Ontmoetingsplek

Het voorstel van B-architecten gaat uit van een duurzaam nieuw gebouw met een compacte, robuuste en flexibele structuur volgens de principes van circulair bouwen. De bestaande schoolinfrastructuur kan zo worden uitgebreid volgens het principe van de 'brede school': verschillende gebruikers komen samen onder één dak in een open en toegankelijk gebouw. Er komen niet alleen nieuwe klaslokalen voor GITO en GBO, maar ook een nieuwe multifunctionele zaal voor sociaal-culturele activiteiten en evenementen. Een nieuw jongerencentrum tot slot wordt dé ontmoetingsplek voor jongeren in de gemeente.

Het gebouwencomplex wordt verbonden met de openbare ruimte. Het voorstel van B-architecten is erop gericht om de open ruimte maximaal te ontwikkelen als gedeelde leefruimte, zodat deze het groenblauwe hart van het activiteitenknooppunt Stationsplein kan versterken.

 

Nieuwe openbare ruimtes

Het nieuwe bouwvolume wordt centraal gepositioneerd tussen de GBO- en GITO-torens. Langs deze torens komen twee nieuwe openbare ruimtes. Voor de GITO-toren komt een openbaar voorplein met een 'open' hoofdingang naar de speelplaats, terwijl voor de GBO-toren een volwaardig nieuw dorpsplein ontstaat.

De bestaande horeca en bushaltes, de polyvalente zaal en een nieuwe ingang aan de voet van de GBO-toren flankeren het plein. Het bestaande lijnenpatroon in de bestrating van het Stationsplein en het raster van bomen wordt doorgezet zodat het als één ruimte aanvoelt. De functies (parkeren, fietsenstalling, etc.) worden in de randen gehouden, zodat er een nieuw, open dorpsplein kan ontstaan.

 

Vergroening en verzachting

Het voorstel van B-architecten voor de Markthalsite in Overijse zet in op maximale vergroening en verzachting. Het vergroenen van zowel de openbare buitenruimtes, de speelplaatsen als het dak van het nieuwe gebouw draagt bij aan de groene verbinding tussen de noordelijke en zuidelijke valleikanten. De integratie van groene en blauwe buitenarchitectuur biedt tal van voordelen voor onder meer biodiversiteit, verkoeling en waterbeheer.

Het winnende concept is de eerste stap naar een architectonisch ontwerp voor de site. De werken op de site van de Markthal zullen ten vroegste starten in 2025. Geïnteresseerden kunnen het winnende ontwerpvoorstel van B-architecten bekijken in AC De Vuurmolen in Overijse. De expo is te bezoeken tot eind april. Meer info over de toekomst van de Markthal vind je op deze website.

Bron: B-architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners